Ook de laatste topman vliegt eruit bij Blokker vanwege ‘uiteenlopende verwachtingen’

En weer ruimt een topman van Blokker het veld. Casper Meijer legt eind juni zijn functie neer als zowel bestuursvoorzitter van Blokker Holding (het moederbedrijf) als directievoorzitter van Blokker B.V. (de huishoudwinkels). ‘Uiteenlopende verwachtingen tussen de aandeelhouders, de raad van commissarissen en hemzelf over de snelheid van de veranderingen en de onderliggende financiële resultaten’ zijn de reden voor Meijers vertrek, zo laat Blokker weten.

Peter van Ammelrooy
Consumenten in een Blokkerfiliaal in Amsterdam Beeld Najib Nafid
Consumenten in een Blokkerfiliaal in AmsterdamBeeld Najib Nafid

Meijer stond ruim twee jaar aan het roer als bestuursvoorzitter van de holding en leidde sinds vorig jaar zomer de directie van de Blokkerketen. Hij was de eerste topman zonder een directe band met de Blokkerfamilie.

Meijer lijkt het slachtoffer van een richtingenstrijd. Vorig jaar mei werd de koers van het retailconcern drastisch verlegd, nadat een nieuwe winkelformule niet het antwoord was gebleken op de moordende concurrentie van internetsupers als bol.com en prijsstunters als Action in de winkelstraten. Het concern besloot al zijn kaarten te zetten op de Blokkerwinkels en afscheid te nemen van de ketens Xenos, Big Bazar en Maxi Toys. Honderd Blokkerfilialen moesten sluiten, de resterende vierhonderd vestigingen keerden deels terug naar het brede, volkse assortiment van weleer in plaats van producten met een luxere uitstraling.

Transformatie

Sinds het bedrijf zijn bakens heeft verzet, maken de ‘bezoekersaantallen, conversie, omzet, marge en klantwaardering een positieve ontwikkeling door’, zo staat in een verklaring van Blokker Holding waarin Meijers vertrek wordt aangekondigd. Wie precies vindt dat de transformatie sneller moet gaan en sneller geld moet opleveren, blijft in het midden. De familie mag dan geen vinger in de pap meer hebben in de dagelijkse leiding van het bedrijf, alle aandelen zijn in handen van Ab Blokker en Els Blokker, de weduwe van Jaap.

In een boek dat twee journalisten van NRC Handelsblad onlangs publiceerden over de keten wordt gesuggereerd dat Meijers besluiten ten aanzien van de inkoop wrevel hebben gewekt bij Ab Blokker. Meijer gaf zijn zegen aan het opzeggen van het contract met een Aziatische inkoper met wie Ab veertig jaar zaken deed. Ook Meijers voorganger Roland Palmer had getracht de rol van deze vertrouweling in te perken. Palmer verloor het armpjedrukken van zijn oom.

Duiventil

Blokker oogt als een duiventil sinds Jaap Blokker in 2010 uit de top verdween van het concern dat hij sinds 1976 had geleid. Jaap en Ab samen maakten hun vaders bedrijf groot. Het had de zieke Jaap grote moeite gekost om iemand te vinden die hem bij de holding kon opvolgen. Dat werd Roland Palmer, een neef. Jack Peters had in 2009 al de leiding gekregen over de Blokkerketen.

Beide mannen stapten in 2015 kort na elkaar op. Ook hier werd ‘verschillen van inzicht’ aangevoerd als reden voor het vertrek. In oktober 2015 trad Rob van Heesen, afkomstig van branchegenoot Hema, aan als directeur van Blokker B.V. Hij stond kennelijk al in de coulissen klaar, zo snel na werd zijn benoeming bekend na het vertrek van Peters. In januari 2016 werd Casper Meijer, ex-Albert Heijn, benoemd tot baas van de Blokker Holding, als opvolger van Palmer.

Maar de twee nieuwe bestuurders waren ook niet voor de eeuwigheid bestemd, zo lijkt het nu. Heesen zou amper twee jaar later alweer zijn biezen pakken: hij ruimde vorig jaar augustus het veld. Meijer nam toen ook de rol van directievoorzitter op zich. Nu blijkt dat hij het slechts enkele maanden langer vol heeft weten te houden aan de top. De breuk is definitief: bleven andere bestuurders na hun vertrek ‘beschikbaar’ voor het bedrijf, Meijer ‘gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging buiten de Blokkerholding’. Zijn functies worden vanaf 1 juli waargenomen door de voorzitter van de raad van commissarissen, Michael Witteveen.

Meer over