Nieuws

Ook bij Rabobank negatieve rente op spaargeld: ‘Als dit bedrag onder een ton komt, raakt het veel mensen’

Klanten van Rabobank die meer dan een 100 duizend euro op hun rekening hebben staan, betalen daar vanaf juli 0,5 procent rente over. Dat geldt voor particuliere en zakelijke klanten. Rabobank is de vijfde bank die deze maatregel neemt als gevolg van de historisch lage rente.

Luchtfoto van het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Beeld ANP
Luchtfoto van het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht.Beeld ANP

Particuliere spaarders bij Rabobank krijgen voor tegoeden onder een ton 0,01 procent rente. De wijziging is het gevolg van de lage rente in de markt, volgens de bank.

ING maakte in april al bekend dezelfde stap te nemen, ook per 1 juli. Bij ABN Amro gaat de grens op dezelfde datum naar 150 duizend euro. Bij de Volksbank, waar SNS, ASN Bank en RegioBank onder vallen, geldt de maatregel al sinds 1 april.

Het is nu de vraag welke bank de tegoeden als eerste onder de grens van een ton laat komen. Nu is er voor de ‘gewone’ spaarder nog weinig aan de hand, zei een woordvoerder van de Consumentenbond in april, na de aankondiging van ING om negatieve rente te heffen. ‘Maar als dit bedrag onder de ton komt, raakt het een grote groep mensen.’ Gemiddeld hebben Nederlanders zo’n 40 duizend euro spaargeld.

De voorwaarden van ING, Rabobank en Triodos werden op 1 juli vorig jaar aangepast, zodat de banken negatieve spaarrente kunnen voeren. ABN Amro deed dat al op 1 april 2020. De woordvoerder van de Consumentenbond vindt het vooral ergerlijk dat de voorwaarden eenzijdig worden veranderd: ‘Je stopt je geld op de bank met het idee dat je er rente over krijgt en dan moet je plotseling geld gaan betalen. Dat is niet de afspraak.’

De voornaamste reden van de stap ligt bij de Europese Centrale Bank (ECB). Die rekent negatieve rente over het overtollige spaargeld van de banken. De centrale bank doet dit om de economie te stimuleren. Zo hoopt de ECB dat bedrijven en consumenten hun geld eerder zullen uitgeven, als sparen niets meer oplevert.

Consumenten denken daar anders over, blijkt uit een enquête van de Consumentenbond. 80 procent van de consumenten zou het spaargeld verplaatsen wanneer de spaarrente negatief wordt. Een kwart van de mensen stapt over naar een bank die nog wel wat rente betaalt. Een op de vijf mensen haalt het geld van de bank en bewaart het in cash. En 11 procent van de mensen zou het geld liever beleggen, dan het zien verdampen op de bank.

Meer over