GadgetsiOS12

Ook Apple gaat kinderen (en ouders) beschermen tegen te veel iPhone-gebruik

Laurens Verhagen
iOS12 biedt inzicht in hoeveel tijd er per app wordt doorgebracht. Beeld EPA/Apple
iOS12 biedt inzicht in hoeveel tijd er per app wordt doorgebracht.Beeld EPA/Apple

Apple kon natuurlijk niet achterblijven. De groeiende kritiek op technologiebedrijven, dat met name tieners te veel tijd doorbrengen op hun producten, laat ze niet ongemoeid. Nadat Google onlangs al had aangekondigd dat de nieuwste versie van Android instellingen zal bevatten om dit gebruik aan banden te leggen, volgt nu Apple. Onderdeel van de nieuwe aandrijflijn voor iPhones en iPads – besturingssysteem iOS 12 – is namelijk een aantal opties voor het minderen van het telefoongebruik. Losse apps van andere ontwikkelaars met hetzelfde doel bestaan al langer, maar nu Apple dit zelf standaard in zijn besturingssysteem inbouwt, is de drempel om het te gebruiken een stuk lager.

iOS 12 heeft diverse instellingen voor mensen die willen minderen. Bijvoorbeeld door ’s nachts het scherm niet meer te laten oplichten bij nieuwe berichten. Maar vooral door de instelling ‘Schermtijd’, een woord dat veel ouders maar al te bekend in de oren zal klinken. Schermtijd geeft dagelijkse en wekelijkse rapporten die laten zien hoeveel tijd iPhone- of iPadbezitters per app hebben besteed. En ook hoeveel notificaties ze hebben ontvangen en hoe vaak ze hun apparaat in die periode hebben opgetild.

Dat kan confronterend zijn, gaf Apple-topman Tim Cook bij de presentatie toe. Ouders kunnen er desgewenst voor kiezen zich actief met het gebruik van de iPhone van hun kroost te bemoeien. Zo krijgen ze te zien aan welke apps hun kinderen de meeste tijd besteden. Vervolgens is het mogelijk per app een limiet in te stellen. En als er geslapen moet worden, blokkeert de bezorgde ouder de iPhone gewoon helemaal. Op de app ‘Boeken’ na natuurlijk. iOS12 komt later dit jaar beschikbaar.

Meer over