Onzeker of V&D respijt krijgt voor doorstart

Het is voor de bewindvoerders lastig de 62 filialen open te houden. Zij moeten vooral de schulden niet laten oplopen. Ook bij DA en Macintosh zijn financieel beheerders aan de slag.

Mensen wachten vorige week woensdag in de rij bij de gesloten deur van La Place in de Kalverstraat. Beeld Io Cooman
Mensen wachten vorige week woensdag in de rij bij de gesloten deur van La Place in de Kalverstraat.Beeld Io Cooman

De beide bewindvoerders van de V&D kunnen niet garanderen dat de 62 warenhuizen nog twee maanden kunnen openblijven, waardoor er tijd is om een doorstart te bewerkstelligen.

'Het is een streven. Dat hebben we donderdag gezegd. Maar er is instemming nodig van leveranciers, van nutsbedrijven en van mensen die de software willen onderhouden. Zonder water en licht zijn de winkels niet open te houden. Dit kost veel overleg en tijd', zegt Edwin van Wijk, woordvoerder van de directie en de beide donderdag benoemde bewindvoerders Kees van de Meent en Hanneke De Coninck Smolders die nu samen het bestuur vormen.

Louis Deterink (onder meer bekend als curator van Fokker en DAF) zegt dat bewindvoerders niet zelf kunnen beslissen een bedrijf open te houden dat in surseance verkeert. 'Bewindvoerders moeten regelen dat de schulden van een bedrijf in surseance niet groter worden. Anders kunnen ze daar persoonlijk voor aansprakelijk worden gesteld. Het is natuurlijk mogelijk dat een boedelkrediet wordt verleend met een garantie van de overheid. Maar zoiets valt niet in één dag valt te regelen.'

Bewindvoerders hebben bij insolventie van een onderneming veel minder speelruimte dan curatoren die worden benoemd als een onderneming failliet gaat. Joris Lensink, bewindvoerder bij DA, zegt dat bewindvoerders en directie gezamenlijk beschikken over het vermogen van de onderneming. Deterink: 'Een bewindvoerder vormt een Siamese tweeling met het zittende bestuur van de onderneming. Dus alle beslissingen moeten gezamenlijk worden genomen. De rechter-commissaris is daarbij niet meer dan een adviseur.'

Maandag werd ook een gerucht verspreid dat de huidige eigenaar van V&D nu zo snel mogelijk de restaurantketen La Place zou willen verkopen, waarmee nog 40 tot 50 miljoen euro zou kunnen worden binnengehaald. Van Wijk: 'Dat is onzin. De huidige regeling staat niet toe dat lucratieve onderdelen uit de boedel worden gehaald en verkocht.'

Bewindvoerders hebben het ultieme machtsmiddel uitstel van de betaling om te zetten in een faillissement. 'De rechter-commissaris promoveert van adviseur tot toezichthouder', aldus Deterink. Lensink: 'De bewindvoerder moet bewaken of aan de criteria voor het kunnen voortduren van een surseance wordt voldaan.'

De bewindvoerders van V&D zouden ervoor voelen het warenhuis alsnog de mogelijkheid te geven de cadeaubonnen weer als betaling te accepteren. Hiermee zou veel onvrede bij klanten kunnen worden weggenomen. In principe kan dit niet. Een cadeaubon is een vordering op het bedrijf en net als andere betalingen zijn die lopende de surseance bevroren. 'Maar er zijn uitzonderingen mogelijk', zegt Deterink. 'Bijvoorbeeld als de bewindvoerders vinden dat door het niet accepteren van de cadeaubonnen een doorstart wordt bemoeilijkt.'

In dit geval zou toestemming nodig zijn van eigenaar Sun Capital om de bonnen weer in te nemen. Die heeft als zekerheid voor verleende kredieten een pandrecht op de voorraad van V&D. Tot nu toe heeft Sun nog niet ingestemd met een dergelijke geste.

Kees van de Meent: V&D

Bewindvoerder Kees van de Meent (Höcker Advocaten in Amsterdam) Van de Meent van V&D adviseert ondernemers over overnames, samenwerkingsverbanden en herstructureringen. Hij is daarnaast specialist insolventierecht en 'asset recovery'. Verder is hij lid van FraudNet, het netwerk van de International Chamber of Commerce (ICC) dat benadeelde partijen door (internationale) commerci-ele fraude bijstaat. Van de Meent was onder meer curator bij de boekenketen Polare (Selexyz en De Slegte), waarbij hij de helft van de boekhandels wist te redden.

Topman John van der Ent van V&D kwam dit voorjaar van de Etam Groep naar V&D. Bij Etam had hij sinds 2012 een fikse reorganisatie doorgevoerd waardoor de keten weer winstgevend was geworden. Bij V&D is hij daar nog niet aan toegenomen. Hij was eerder ook bestuurslid bij Etos, SHV Makro en Bruna.

Kees van de Meent. Beeld
Kees van de Meent.Beeld

De Coninck Smolders: V&D

Hanneke De Coninck Smolders (medeoprichter Blix Advocaten in Amsterdam) is de tweede bewindvoerder van V&D. Zij houdt zich vooral bezig met het insolventierecht en heeft veel ervaring op het gebied van financiering en zekerheden. Als curator of adviseur is De Coninck Smolders betrokken (geweest) bij faillissementen zoals die van het Amsterdamse architectenbureau Van Sambeek & Van Veen, A-film en de Amsterdamse ict-dienstverlener Offixs.

Hanneke De Coninck Smolders. Beeld
Hanneke De Coninck Smolders.Beeld

John Huppertz: Macintosh

Bewindvoerder John Huppertz (Paulussen Advocaten in Maastricht) was eerder onder meer curator bij Maastricht Airlines en taxibedrijf Sieswerda in Sittard. Eerder dit jaar slaagde hij erin een doorstart van Imex Printing Inks in Maastricht te bewerkstelligen waardoor 31 van de 59 banen werden gered.

Topman Kurt Staelens werkt sinds 2012 bij Macintosh en is sinds 1 juli 2014 bestuursvoorzitter. Daarvoor werkte de Belg onder meer bij Belgacom, Neckermann, Brussels Airport Company en Telenet.

John Huppertz. Beeld
John Huppertz.Beeld

Ben Meijs: Macintosh

Ook Ben Meijs (Thuis & Partners in Heerlen) is bewindvoerder van Macintosh. Meijs was eerder curator bij onder meer Air Exel Netherlands en V Bird. Als curator van Econcern legde hij dit jaar voor 37 miljoen euro beslag bij een oud-bestuurder. Dat was de hoogste beslaglegging op een bestuurder ooit in een Nederlandse faillissementszaak.

Joris Lensink: DA

Bewindvoerder Joris Lensink (De Vos & Partners in Amsterdam) Lensink was onder meer curator bij filmproductiebedrijf Ocean Warrior, de Amsterdamse vrachttram City Cargo, het televisieproductiebedrijf Fan Media van de zakenman Paul Kuiken en modeconcern Erny van Reijmersdal.

Topman Henk Castelijns volgde op 1 oktober Linda Keijzer op als topman van de coöperatie DA Drogisterij. Castelijns is bekend met de detailhandel en het functioneren van franchisenemers in franchiseorganisaties. Hij heeft diverse directiefuncties vervuld bij Ahold, De Boer Winkelbedrijven, Unigro, Laurus en DGN Retail.

Joris Lensink. Beeld ANP Kippa
Joris Lensink.Beeld ANP Kippa
Meer over