Ontvangst radiozenders dit weekend naar 50 procent

De ontvangst van verschillende landelijke radiostations verbetert de komende dagen sterk. Het vermogen van de zendmast in Lopik wordt binnen 24 uur verhoogd van 10 naar 50 procent van de volle sterkte.

De zendmast in IJsselstein Beeld
De zendmast in IJsselstein

Dat is de uitkomst van gesprekken tussen beheerder Novec en zenderexploitant Broadcast Partners over hun conflict rond de zendmast in IJsselstein. Bemiddelaar Marco Pastors is blij met het resultaat: 'De partijen hebben gezamenlijk een flinke inspanning geleverd.' Pastors bemiddelde in opdracht van minister Verhagen van Economische Zaken.

'Ik ben blij dat de impasse tussen de verschillende betrokkenen is doorbroken en de luisteraars snel weer verzekerd zijn van een goede ontvangst,' aldus minister Verhagen.

Het zendvermogen van Lopik is sinds de brand in de mast op 15 juli drastisch beperkt. Radiozenders zoals Radio 1, Radio 2, Q-music en BNR Nieuwsradio zijn sindsdien in delen van de Randstad en Brabant niet of slecht te ontvangen.

Bij een zendvermogen van 50 procent is de kwaliteit van de radio-ontvangst sterk verbeterd. Als technische tests een goed resultaat opleveren, kan het vermogen veilig in stappen verder worden verhoogd naar honderd procent. Naar verwachting is hierover volgende week meer duidelijkheid.

Meer over