Ontslag geweigerd bij Enna Aerosols

De spuitbussenfabrikant Enna Aerosols in Dokkum krijgt geen toestemming 66 van de ongeveer honderd werknemers te ontslaan. Dat heeft de kantonrechter in Leeuwarden woensdag bepaald....

De rechtbank vindt dat Enna Aerosols de noodzaak van het ontslag niet kan aantonen. Ook werd niet duidelijk waarom juist déze functies moeten vervallen. Verder heeft het bedrijf de ondernemingsraad onvoldoende bij de reorganisatie betrokken, aldus de rechter.

Directeur Andreas Trost heeft eerder al laten weten geen toekomst te zien voor het bedrijf wanneer hij de 66 werknemers niet zou mogen ontslaan. De ontslagen zijn een voorwaarde om geld van de bank te krijgen, zei hij eerder.

Zowel de vakbond FNV Bondgenoten als de CNV Bedrijvenbond wil ook het faillissement aanvragen. Bondgenoten doet dat eveneens vandaag. De bonden voelen zich hiertoe genoodzaakt omdat hun leden nog geen salaris over december 2005 hebben ontvangen. Ook de eindejaarsuitkering van 4 procent kregen ze niet. Volgens Dick de Valk van de FNV is een faillissement noodzakelijk omdat de leden dan in elk geval hun salaris krijgen, zij het van de uitkeringsinstantie UWV.

De Valk en zijn CNV-collega Jan Kampherbeek hebben geen idee wat er nu gaat gebeuren. ‘Met Trost weet je het nooit’, verzucht Kampherbeek. Volgens hem zijn er drie scenario’s denkbaar: Trost vraagt het faillissement aan, de bonden doen dat, óf de directeur komt op het laatste moment met het achterstallige loon over de brug. Dat laatste deed hij in november. Hij ontkwam toen op het nippertje aan een faillissement.

Het rommelt al jaren bij Enna Aerosols. De directie en de werknemers troffen elkaar geregeld voor de rechter. Het bedrijf maakt spuitbussen voor autolakken en verdelgingsmiddelen.

Meer over