Ontdek de coach in jou

Vriendschap uit zich in steun, vertrouwen, betrokkenheid. Maar soms wil je verdergaan, en de ander helpen met zijn toekomst. De cursus ‘De coach in jou’, vanaf vandaag te volgen via hartenziel.nl, is dan iets voor jou....

Dit artikel gaat over jou. Over de rollen die jij speelt in het leven en de verwachtingen die jij daarover hebt. Maar dit verhaal gaat nog meer over anderen, en welke rol jij vervult in hun leven. Want elke dag word je geconfronteerd met de wensen, de verlangens en de problemen van anderen. Hoe kun je daarop het beste reageren? Weet jij wat de ander van jou verwacht wanneer hij zijn verlangen uitspreekt? Heb je wel eens het gevoel dat je een vriend, collega, familielid beter zou kunnen helpen door hem meer te coachen?

Pak eens een groot vel papier en zet jezelf in het midden. Plaats de persoon met wie jij een meer dan vluchtige relatie hebt ergens op dit vel, omcirkel de naam en trek een lijn naar jezelf. Schrijf bij de lijnen in welke rol je tot de ander staat. Je bent bijvoorbeeld ouder, broer, zus, tante, vriend, partner, collega, buurvrouw, medewerker.

Ga verder met het invullen. Je draagt soms verantwoordelijkheid voor een ander, moet opvoeden, bent verantwoordelijk voor diens resultaten, je deelt misschien met iemand het leven en zijn/haar reilen en zeilen hebben consequenties voor jezelf.

En soms wil je gewoon helpen of ondersteunen, of voel je je daartoe verplicht, want dat doe je nou eenmaal voor elkaar in een vriendschap of tussen familie, buren, collega’s. Je geeft het contact in die relaties vorm door wat je doet: steunen, luisteren, bevestigen, medelijden hebben, actief helpen, managen, oplossen, de verantwoordelijkheid voor het probleem overnemen of afschuiven, verlichten, confronteren, adviseren. En daarin zul je ook je voorkeuren hebben. Je geeft een rol het liefst zo vorm, dat je je er goed bij voelt.

Op het vel voor je heb je nu de rollen die jij speelt weergegeven. Intussen heeft de ander ook verwachtingen. De één wil alleen vertellen, de ander advies. De derde verwacht steun en bevestiging, de vierde grappen maken en relativeren. En de vijfde verwacht hulp, zodat hij zijn ellende kan loslaten. Vul dat ook in op je papier.

Niet altijd weten ‘de anderen’ wat ze nou precies van je verwachten als ze je iets vertellen, laat staan dat ze het zeggen. Dat leidt ertoe dat je in sommige relaties je rol minder goed zult vervullen. Je bent achteraf en soms al tijdens het contact niet tevreden. Je voelt je bijvoorbeeld leeggezogen, gebruikt, gefrustreerd alsof je aan een dood paard hebt lopen trekken of je hebt alleen een vaag ontevreden gevoel. De ander intussen is ook niet tevreden, roept bijvoorbeeld geïrriteerd ‘Ja, dat heb ik al gedaan’, als antwoord op een gegeven advies.

Of het probleem van de ander raakt ook jou, maakt je boos en verdrietig en laat je machteloos achter. Het kan ook zijn dat je je wel tevreden voelt met wat je voor elkaar doet, maar nader bezien doe je eigenlijk niet de juiste dingen. Je blijft bijvoorbeeld voor je oudere zus maar alles wat ze aandraagt oplossen, terwijl je weet dat je daarmee iets in stand houdt wat in essentie niet goed is voor haar, en ook nog eens de relatie tussen haar en jou niet verder helpt.

Kijk nu eens naar het vel voor je. Bedenk in welke relaties je je rol anders – meer coachend – wilt invullen. Wil je bijvoorbeeld meer luisteren / vragen stellen en minder adviezen geven bij die collega? Wil je minder verantwoordelijkheid nemen bij je volwassen kind?

Eén van de belangrijke aspecten van coaching, is na te gaan wat de ander wil, wat zijn wens of ambitie is. Blijven hangen in een probleem leidt zelden tot een oplossing. Het gaat erom de ander te richten op zijn doelen en daarmee in beweging te krijgen. Dat is ook wat jij zojuist hebt gedaan, door die relaties te benoemen waar je voor jezelf én voor de ander meer uit wilt halen. Je hebt ook benoemt wat je in die relaties wilt veranderen.

Maar wat is coachen? En hoe kun je het beste in privésituaties iemand coachen?

In de cursus ‘De coach in jou’ van Hart en Ziel leer je in drie weken de tips en de trucs die professionele coaches gebruiken. De cursus is kosteloos te volgen op www.hartenziel.nl.

Meer over