Ongekende beurskrach Griekenland

Uit angst voor verkiezingswinst van de ultralinkse Syriza werden Griekse aandelen vandaag massaal verkocht.

De Griek Ioannis Michelogiannakis (lid van het Parlement) ligt op de grond en vergezelt de Syrische vluchtelingen die op het Atheense Syntagma-plein een hongerstaking houden. 7 december 2014 Beeld Michael Debets / Demotix
De Griek Ioannis Michelogiannakis (lid van het Parlement) ligt op de grond en vergezelt de Syrische vluchtelingen die op het Atheense Syntagma-plein een hongerstaking houden. 7 december 2014Beeld Michael Debets / Demotix

Athene was dinsdag het toneel van een beurskrach, nadat de Griekse regering had aangekondigd het parlement nog dit jaar over een nieuwe president te laten stemmen. Uit paniek over een nieuwe politieke crisis deden beleggers massaal hun aandelen in de uitverkoop. De hoofdgraadmeter van de Atheense beurs verloor bijna 13 procent, een zelfs op het dieptepunt van de Griekse schuldencrisis nooit geziene koersdaling. De rente op tienjarige staatsleningen brak door de grens van 8 procent.

Beleggers vrezen dat de 'Coalitie van Radicaal Links' (Syriza) garen zal spinnen bij de vervroegde presidentsstemming in het Griekse parlement. Syriza is fel tegen de door de trojka oplegde bezuinigingen van de conservatieve regering van Antonis Samaras. De partij van Alexis Tsipras wil de onderhandelingen met de Europese Commissie, de ECB en het IMF openbreken en eist dat een aanzienlijk deel van de Griekse schulden wordt kwijtgescholden.

Als de nieuwe Griekse president deze maand geen tweederde meerderheid haalt, moeten parlementsverkiezingen worden uitgeschreven. Omdat geen enkele oppositiepartij bereid is de door Samaras naar voren geschoven presidentskandidaat Stavros Dimas te steunen, lijken verkiezingen onafwendbaar. Op dit moment zou Syriza, aan kop in de peilingen, daarvan het meest profiteren.

'Eindelijk, dit jaar zullen we alle reden hebben mensen een vrolijk nieuw jaar te wensen', zei Tsipras. Dinsdag 29 december, als de laatste van drie stemrondes zal plaatsvinden om tot een nieuwe president te komen, zal het einde betekenen van het 'catastrofale' bezuinigingsbeleid van de regering-Samaras, beloofde de Syrizaleider. In hoeverre Tsipras zijn belofte bij een eventuele verkiezingswinst waar zal kunnen maken hangt ook af van coalitiepartners, aangezien Syriza niet genoeg voorsprong heeft in de peilingen om alleen te regeren.

Vervroegde verkiezingen

De functie van president is in Griekenland voornamelijk ceremonieel, maar krijgt door de vervroegde stemming plots een zware politieke lading. De stemming over een nieuwe president zou in eerste instantie niet voor februari plaatsvinden, maar dinsdag kondigde premier Samaras in een televisietoespraak aan de eerste van mogelijk drie stemmingen al op 17 december te laten plaatsvinden. Een eventuele tweede stemming vindt op 23 december plaats, de laatste stemming is op de 29ste. Bij de eerste twee stemmingen is een meerderheid van twee- van de driehonderd parlementariërs vereist, de laatste keer zijn 180 stemmen genoeg.

Samaras beschuldigde de oppositie ervan de presidentsverkiezing als een chantagemiddel te gebruiken om nieuwe parlementsverkiezingen af te dwingen. Samaras zei de stemming naar voren te willen halen om sterker te staan in de onderhandelingen met de eurolanden en de andere geldschieters van Griekenland. Sinds 2010 heeft Griekenland 240 miljard euro aan noodleningen ontvangen, op voorwaarde dat de Griekse regering draconische bezuinigingen zou doorvoeren. Het door de eurolanden opgebrachte deel van het hulpprogramma, zo'n driekwart van het totale bedrag, liep oorspronkelijk eind dit jaar af. Maandag werden de Europese ministers van Financiën het eens over een verlenging van twee maanden voor Griekenland.

Op de slechtste dag voor de Atheense beurs sinds november 1987 eindigden bijna alle Griekse beursfondsen diep in het rood. Sommige aandelen, zoals de grootste Griekse energiemaatschappij en de National Bank of Greece, verloren dinsdag tussen eenvijfde en een kwart van hun beurswaarde. De Attica Bank verloor zelfs meer dan 26 procent.

undefined

Meer over