Onderzoek vastgoedfraude raakt banken en bestuurders

Rabobank laat onderzoek doen naar malversaties bij dochterbedrijf en projectontwikkelaar Bouwfonds, dat zij in 2006 overnam van ABN Amro....

Van onze verslaggevers Merijn Rengers en John Schoorl

De wolkenkrabbers – van het project Amsterdam Symphony aan de Zuidas – staan centraal in de vastgoedfraudezaak bij het Philips Pensioenfonds. Vorige week viel de opsporingsdienst FIOD-ECD binnen op meer dan vijftig adressen en werden zestien verdachten aangehouden.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt onder meer of bij de vastgoedtak van het Philips Pensioenfonds mensen zijn omgekocht. Het fonds verkocht de afgelopen jaren tegen opvallend lage prijzen pakketten vastgoed, en kocht tegen opvallend hoge prijzen projecten in. Een selecte groep adviseurs en projectontwikkelaars was bij deze aan- en verkopen betrokken.

De actie vorige week was de grootste in de geschiedenis van de FIOD. Het eerste proces-verbaal in het onderzoek naar de vastgoedfraude dateert van juni en bestond uit een lijst van veertig verdachte (rechts)personen, zo meldt een betrokkene.

Een van de verdachten blijkt Cees H., de voormalig bestuursvoorzitter van Bouwfonds. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde dit donderdag. Het Bouwfonds zelf is geen verdachte.

De 68-jarige H., ooit kandidaat namens de Lijst Pim Fortuyn (LPF) om minister van Verkeer en Waterstaat te worden, vertrok in 2001 bij Bouwfonds. Dit bedrijf was tot 2000 eigendom van de overheid en werd overgenomen door ABN Amro. H. begeleidde deze verkoop.

H., die niet is opgepakt, is zover bekend de eerste verdachte topman in het onderzoek. Hij is een bekend adviseur van de overheid op vastgoedgebied en ‘een grootheid in het vak’. Hij bekleedde diverse commissariaten in de bouw- en de vastgoedwereld, waaronder bij het beursgenoteerde fonds NSI en bij Maeyveld, het vroegere IMCA-vastgoed van Eric de Vlieger.

Op dit moment zitten nog zes verdachten vast. Vijf daarvan ‘in beperking’, waardoor zij weinig contact met de buitenwereld mogen hebben. Een van hen is Jan van V., de man die direct onder H. opereerde bij Bouwfonds.

Uit een reconstructie van het vakblad Vastgoedmarkt, dat vandaag verschijnt, blijkt dat Philips een uitgebreid intern onderzoek heeft laten uitvoeren naar malversaties bij PREIM, de vastgoedtak van het pensioenfonds. Het onderzoek, dat volgens het blad is uitgevoerd door Deloitte, zou hebben geleid tot het ontslag van PREIM-directeur Will F. Hij werd aangehouden tijdens de FIOD-actie.

Het elektronicaconcern geeft geen commentaar, behalve dat de affaire geen consequenties heeft voor de pensioenen van Philips-werknemers en gepensioneerden. Verontruste deelnemers wendden zich al tot Philips. ‘De pensioenen zijn en blijven gegarandeerd’, zegt een woordvoerder.

Meer over