Onderzoek OM naar Ahold in zomer afgerond

Het strafrechtelijk onderzoek naar de boekhoudfraude bij het supermarktconcern Ahold is nog voor de zomer afgerond....

Het OM laat het onderzoek uitvoeren door de FIOD-ECD. Die dienst heeft onderzoek gedaan in Nederland en nog vier andere landen en enkele tientallen mensen gehoord. In de zomer besluit het parket of het overgaat tot vervolging. Als dat het geval is, zal de eerste zitting waarschijnlijk in het laatste kwartaal van 2004 plaatsvinden.

Justitie is het onderzoek medio vorig jaar begonnen. Op 7 juli 2003 zei het parket dat het onderzoek zich richt op mogelijke valsheid in geschrifte en de publicatie van mogelijk onjuiste gegevens in de jaarrekeningen. Het OM had zaterdag 5 juli al een inval gedaan in het hoofdkantoor van Ahold in Zaandam. Ook de huisaccountant Deloitte kreeg bezoek van justitie.

De verdenkingen volgden op de bestudering van de zogeheten side letters, geheime afspraken tussen Ahold en andere partijen die niet in contracten staan. Het OM kreeg die stukken in april 2003. De side letters betreffen de zeggenschap over de samenwerkingsverbanden in onder meer Scandinavië (ICA).

Een woordvoerder van het functioneel parket in Den Haag, dat diensten als de FIOD-ECD en de AID aanstuurt, wilde vrijdag verder geen nadere inhoudelijke mededelingen doen over het onderzoek en de verdenkingen. 'Wij hebben eerder aangegeven in het eerste kwartaal met meer informatie te komen. Daarom komen wij nu hiermee naar buiten.'

Ahold liet in een reactie weten 'kennis te hebben genomen' van de mededeling van het OM. Het concern benadrukte nogmaals volledig mee te werken aan het onderzoek. 'We kunnen pas inhoudelijk reageren als het OM met de definitieve conclusies naar buiten komt', zei een woordvoerder.

Meer over