Nieuws

Onderzoek: hogere kosten en lagere marges na drie maanden Brexit

Hogere kosten, lagere omzet, vertragingen, en/of bergen papierwerk; drie maanden na de Brexit ondervinden twee van de drie bedrijven die handelen met het Verenigd Koninkrijk problemen. Dat terwijl volledige controles nog moeten beginnen.

Een veerboot vol met vrachtwagens vertrekt uit de Rotterdamse haven naar Engeland. Veel bedrijven ondervinden hinder van de Brexit. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Een veerboot vol met vrachtwagens vertrekt uit de Rotterdamse haven naar Engeland. Veel bedrijven ondervinden hinder van de Brexit.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel (NBCC), dat 125 aangesloten bedrijven uit de goederen- en dienstensectoren vroeg naar hun ervaringen tot nu toe. Van deze bedrijven zegt 63 procent meer hinder te ondervinden sinds 1 januari. Voor ondernemers in de goederensector is dat zelfs 80 procent.

Binnen de groep bedrijven die hinder ondervindt zijn hogere kosten het meest genoemde probleem (71 procent). Daarnaast ervaren Britse bedrijven vooral hinder door toegenomen bureaucratie (84 procent) en Nederlandse bedrijven door vertraagde zendingen (67 procent). Ook melden veel bevraagde bedrijven een lagere omzet sinds de Brexit (40 procent). In de dienstensector zijn de gevolgen minder duidelijk, al ervaart bijna de helft van deze bedrijven meer hinder bij het reizen van en naar het VK.

Natte stempel

De NBCC roept de Britse en Nederlandse overheden onder andere op om grensformaliteiten te vereenvoudigen en haast te maken met digitalisering van systemen. Sinds de Britten de douane-unie en Europese interne markt verlieten, is de ‘natte stempel’ weer terug van weggeweest: Europese en Britse bedrijven moeten volop formulieren uitprinten en stempelen om allerhande controles door te komen.

Bovendien is er nog veel onduidelijkheid rond met name procedures aan Britse zijde. Tot slot moeten veel controles dubbel uitgevoerd worden, zoals fytosanitaire controles op bloemen en veterinaire controles op dierlijke producten. Dat betekent dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit elke lading planten in Nederland vóór export naar het VK checkt op plagen en schimmels, en dat de Britse autoriteiten dat aan de andere kant opnieuw doen.

Het grootste deel van de agrifood-export is echter nog vrijgesteld van deze controles in het VK. Vanaf 1 oktober en 1 januari 2022 worden de controles geleidelijk geheel ingevoerd. Ook personenreizen naar het VK zijn door de coronacrisis aanzienlijk minder. De NBCC vreest dan ook dat de negatieve gevolgen van de Brexit in de toekomst toenemen.