Onderzoek Ahold vergt meer tijd

Het strafrechtelijk onderzoek naar de boekhoudfraude bij supermarktconcern Ahold duurt langer dan verwacht. Het parket van het Openbaar Ministerie (OM) maakte vrijdag bekend dat pas deze zomer het besluit valt of de Ahold-top strafrechtelijk wordt vervolgd....

Het OM laat het onderzoek uitvoeren door de FIOD-ECD. Die dienst heeft onderzoek gedaan in Nederland en nog vier landen, en tientallen mensen gehoord. Als in de zomer het besluit valt of er wordt vervolgd, zal de eerste zitting op zijn vroegst eind 2004 plaatsvinden.

Justitie is het onderzoek medio vorig jaar begonnen. Op 7 juli 2003 zei het parket dat het onderzoek zich richt op mogelijke valsheid in geschrifte en de publicatie van mogelijk onjuiste gegevens in de jaarrekeningen. Het OM had zaterdag 5 juli al een inval gedaan in het hoofdkantoor van Ahold in Zaandam. Ook de huisaccountant Deloitte kreeg bezoek van justitie.

Het onderzoek concentreert zich op de zogeheten side letters. Hiermee pretendeerde Ahold de zeggenschap te hebben bij bepaalde dochterondernemingen, terwijl dat in werkelijkheid niet zo was. De omzet van deze dochters werd daardoor jarenlang ten onrechte bij de concernomzet opgeteld. De accountant zegt dat hij door de Ahold-top is misleid.

Euronext is ook met een onderzoek bezig. Het beursbedrijf onderzoekt of Ahold de informatie over het boekhoudschandaal bijtijds naar buiten heeft gebracht. De commissie-Herkströter, die het onderzoek uitvoert, houdt op dit moment hoorzittingen en zal naar verwachting begin april uitspraak doen. Wanneer het justitieel onderzoek in de VS is afgerond is nog onbekend. Ook de Amerikaanse toezichthouder SEC heeft nog geen termijn genoemd.

Meer over