Ondernemers optimistisch over economie

Ondernemers in de industrie zijn optimistisch gestemd over hun eigen bedrijf. Het zogeheten producentenvertrouwen, een index die gebaseerd is op een enquête, bereikte in augustus het hoogste niveau van de afgelopen twaalf maanden....

Het vertrouwen van de producenten bereikte in augustus een niveau van 4,1, dat is 2,7 punten meer dan in juli. Zo'n sterke stijging is uitzonderlijk; het CBS moet teruggaan naar maart 1994 om een grotere stijging waar te nemen.

Vorig jaar stond in dezelfde maand augustus de index overigens hoger dan nu, op 4,8 punten. Enkele dagen na de enquête barstte toen een nieuwe epidemie uit van de Azië-crisis en ook de Russische economie werd vorig jaar hard getroffen. De daling in het producentenvertrouwen die vervolgens plaatsvond, bereikte een dieptepunt in februari met een score van -1,1.

In augustus heeft de Nederlandse industrie meer orders ontvangen. De voorraden zijn gedaald. Slechts 3 procent van de bedrijven vindt dat de voorraden te groot zijn, blijkt uit de CBS-enquête. In februari was dat nog 10 procent.

Meer over