Ondermaatse vis in Europese Unie onbeschermd

De Europese ministers van Visserij hebben donderdag in Luxemburg enkele minimale beschermingsmaatregelen genomen voor jonge, ondermaatse vis. Een voorstel om de mazen in de visnetten te vergroten, zodat kleine vissen een grotere ontsnappingskans zouden krijgen, werd afgewezen....

ANP

LUXEMBURG

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, had voorgesteld de mazen van tien tot elf centimeter te vergroten. Maar volgens de ministers van Visserij zou zo te veel vis voor de markt verloren gaan.

De ministerraad besloot wel dat de vissers de ongeoorloofde bijvangst niet meer meteen overboord hoeven te zetten. Vissers plegen op slechts een of twee soorten vis te jagen, maar krijgen daarbij ook ondermaatse vis in hun netten.

Deze bijvangst hoeven ze voortaan maar een keer per etmaal overboord te zetten. Volgens de ministers zou het gevolg minder bijvangst zijn.

De Nederlandse vissers hebben nog een extraatje gekregen. Zij mogen voortaan tot de 56ste breedtegraad op tong vissen in plaaats van tot de 55ste breedtegraad. Het betekent dat de Nederlanders tot aan de Deense kust tong kunnen vangen.

Meer over