Onderhandelaarster pur sang verlaat FNV

Persoonlijke redenen...

den haag Cao-coördinator Wilna Wind verlaat de FNV. De tweede ‘man’ van de vakcentrale grijpt de val van het kabinet en de daaruit voortvloeiende stille periode aan om haar heil ergens anders te zoeken.

Volgens de FNV vertrekt Wind (48) om persoonlijke redenen. ‘Haar collega’s in het bestuur respecteren dat.’ Zelf was Wind woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

Er is geen sprake van onenigheid, benadrukt een woordvoerder van de FNV. ‘Wilna heeft een nogal bijzondere loopbaan. Dit past in het plaatje van een dynamisch cv.’ Ze heeft voor een logisch moment gekozen, stelt de FNV. ‘Het kan nu. Door de val van het kabinet komt alles tot stilstand.’

De in het Overijsselse Ommen geboren blondine trad in 2005 toe tot het federatiebestuur, na een commercieel uitstapje bij consultancybureau Berenschot. Daarvoor werkte ze bij de Industriebond FNV en aan de Universiteit van Utrecht.

Wind heeft als ‘wegbereider’ voor FNV-voorzitter Agnes Jongerius een aantal opvallende sociaal akkoorden op haar naam staan. Zo sloot ze na een fikse ruzie met de werkgevers alsnog een (deel)akkoord over versoepeling van het ontslagrecht. Ook koos ze bij het begin van de financiële crisis voor een gematigde loonontwikkeling, en was ze nauw betrokken bij het instellen van de werktijdverkorting en deeltijd-WW bij bedrijven die door de crisis tijdelijk minder werknemers nodig hebben. Wind baalde afgelopen najaar flink dat ‘de polder’ geen oplossing wist te vinden voor het verhogen van de AOW-leeftijd naar 67 jaar.

Niek-Jan van Kesteren, directeur van werkgeversvereniging VNO-NCW, noemt het een ‘verlies’ dat Wind de FNV verlaat. ‘Ze was een stabiele factor. Ik heb goede afspraken met haar kunnen maken.’ Van Kesteren prijst Winds relativeringsvermogen. ‘Wilna is nuchter en realistisch, en je kunt nog met haar lachen ook. Ze is doordrongen van haar missie, maar het is geen fanatisme.’

Wind was een opvallende verschijning in de vakbondswereld. Hoog gehakt, kort gerokt, rode lippen, hippe bril. Met zwierig opgestoken haar, en een sjekkie binnen handbereik. Voor zover het FNV-kantoor vrouwen herbergt – en dat zijn er steeds meer – zijn er weinig zoals Wind.

Wind wordt omschreven als een onderhandelaarster pur sang, ze is zowel de brug naar werkgevers als naar de politiek. Ze kan keihard zijn of juist heel persoonlijk, net waar de omstandigheden of haar tegenspeler om vragen. Een selfmade woman, die via baantjes bij de V & D en de universiteit opklom tot spil in de sociaal-economische driehoek.

Actievoeren doet ze liever niet, gaf Wind eind 2008 in een portret in de Volkskrant toe. Vroeg opstaan, en met actieshirt en -pet de barricaden op, is niet haar ding. Wind regelt haar zaken liever achter de schermen.

Wat ze na haar afscheid op 15 maart gaat doen, weet ze nog niet. Wind keert in elk geval niet terug in een andere functie binnen de vakcentrale. Haar collega-federatiebestuurders nemen haar takenpakket tijdelijk waar.

Meer over