Ondanks schandalen ziet Rabobank winst met een derde stijgen tot 2,7 miljard euro

Rabobank heeft de winst vorig jaar flink kunnen opvoeren, tot 2,7 miljard euro, een derde meer dan een jaar eerder. Dat heeft de bank vanmorgen bekendgemaakt. De winst kwam tot stand ondanks de hoge kosten die de bank moest maken om diverse schandalen af te wikkelen.

Hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht Beeld Jiri Buller / de Volkskrant
Hoofdkantoor van Rabobank in UtrechtBeeld Jiri Buller / de Volkskrant

Zo is er een last genomen van 310 miljoen euro voor de afwisseling van een zaak rond mogelijke witwaspraktijken bij dochter RNA in Californië. Ook de kosten voor het compenseren van mkb-klanten met een rentederivaat vielen voor de Rabobank hoger uit dan gedacht. Die ingewikkelde - en voor de banken lucratieve - financiële producten hadden in het recente verleden mkb-bedrijven moeten beschermen tegen renteschommelingen, maar brachten veel ondernemers juist in financiële problemen.

Volgens Rabo-topman Wiebe Draijer was de hogere winst onder meer te danken aan de sterkere Nederlandse economie en aan verbeterde marktomstandigheden in het algemeen. Bovendien bracht de bank de kosten verder terug. Dat gebeurde onder meer via een reorganisatie. Eind vorig jaar was de Rabobank goed voor 43.810 volledige banen. Een jaar eerder waren dat er nog bijna tweeduizend meer. Het percentage vrouwen in de hoogste lagen van de bank liep iets op, van 25,8 naar 27,4 procent.

Draijer wil dit jaar zwaarder inzetten op de digitale transitie. Afgelopen jaar werden al de eerste stappen gezet op het terrein van blockchaintechnologie in samenwerking met zes andere grote banken. Ook werden verschillende apps en innovaties voor klanten geïntroduceerd en Rabobank wil zijn diensten op dat vlak verder uitbreiden.

Ook wil Draijer dit jaar nog meer op de uitgaven letten. Het rendement op geïnvesteerd vermogen is afgelopen jaar weliswaar al verbeterd tot 6,9 procent, maar bevindt zich nog altijd onder de doelstelling van 8 procent. Verder verwacht de bank dat de economie gunstig blijft, maar dat uitdagingen op de loer liggen op het vlak van data en privacy. Verder liet de bank weten dat de kapitaaldoelstellingen voor 2020 al zijn behaald. Ook aan de nieuwe Basel IV-kapitaaleisen zal volgens Rabobank tijdig worden voldaan.

Het Openbaar Ministerie moet de top van Rabobank vervolgen wegens medeplichtigheid aan moord en andere misdaden gepleegd door Mexicaanse drugskartels.

Onze correspondent Marjolein van de Water zag in Calexico dat de meeste mensen er hier niet van opkijken dat Rabobank betrokken is bij het witwassen van drugsgeld. 'Bij Rabobank leek meer geld om te gaan dan bij andere banken in de stad', aldus de 64-jarige voorzitter van de lokale Kamer van Koophandel. 'Gepantserde trucks reden af en aan om het cash gestorte geld af te voeren.' (+)

Wie praat verdwijnt, dus zwijgt iedereen. De Mexicaanse stad Durango is een toegangspoort tot de beruchte Gouden Driehoek, het berggebied waar drugskartels heroïne en wiet produceren. Wie praat verdwijnt, dus zwijgt iedereen. Rabobank heeft een filiaal in de buurt. 'De bank wast drugsgeld wit en is medeschuldig.' (+)

Meer over