Onafhankelijk Schotland komt heel veel geld tekort

De Schotse onafhankelijkheidsdroom heeft een flinke opdoffer gekregen. Uit cijfers van de Britse overheid is gebleken dat het begrotingstekort in een zelfstandig Schotland rond de 10 procent zou bedragen, een van de hoogste percentages in de Westerse wereld. Het Verenigd Koninkrijk als geheel heeft een tekort van 'slechts' 4 procent.

null Beeld afp
Beeld afp

Zonder financiële steun van Londen zou een onafhankelijk Schotland dat lid blijft van de Europese Unie kunnen leiden tot 'Griekse toestanden'.

In het afgelopen begrotingsjaar heeft de Schotse overheid ruim 80 miljard euro uitgegeven, maar slechts 62,7 miljard ontvangen. Dit is berekend door middel van de Government Expenditure and Revenue Scotland, een statistische methode die in de jaren negentig door de Conservatieve regering van John Major is opgezet om het belang van de unie tussen Schotland en de rest van het Verenigd Koninkrijk aan te tonen.

Naast het hoge uitgavenpatroon van de Scottish National Party (SNP), de progressieve partij die Schotland regeert, is het tekort te wijten aan de lage olieprijs. Deze ligt nu rond 47 dollar per vat, de helft minder dan ten tijde van het Schotse onafhankelijkheidsreferendum, een kleine twee jaar geleden. Olie vormde de grondstof van de door de SNP verlangde onafhankelijkheid, die indertijd door 45 procent van de Schotten werd gesteund.

De SNP zinspeelt sindsdien op een herkansing en op de ochtend na het EU-referendum scheelde het niet veel of Eerste Minister Nicola Sturgeon had een tweede referendum uitgeschreven. Een meerderheid van de Schotten had immers voor lidmaatschap van de Europese Unie gestemd. De steun voor onafhankelijkheid zou daarom zijn toegenomen. Maar het enthousiasme is gering, hetgeen deels te maken heeft met de financiële situatie.

De Schotten hebben nu het beste van twee werelden. Vanuit Londen komen er nog altijd subsidies en Edinburgh krijgt een deel van de olieopbrengsten. Tegelijkertijd geniet het steeds meer beleidsvrijheid. De droom behelst evenwel een vrije natie binnen Europees verband, maar het begrotingstekort is nu zo groot dat Brussel alleen om die reden al een lidmaatschap zal afwijzen. De nationalisten zouden daarom gedwongen zijn om, tegen hun principes in, te gaan bezuinigen.

De Schotse minister van Financiën Derek Mackay beweerde dat een referendum nog altijd het streven is. 'Na de kredietcrisis van 2008 had het Verenigd Koninkrijk een begrotingstekort dat nog hoger is en niemand beweerde toen dat de Britten de EU moesten verlaten', verklaarde Mckay op BBC Radio. Hij voegde eraan toe dat de Schotten, eenmaal vrij, andere beleidskeuzen maken. Zo zou men geen tientallen miljarden uitgeven aan nieuwe nucleaire onderzeeërs.

Meer over