Omstreden oliehandelaar wil raffinaderij Europoort kopen

Oliehandelaar Gunvor, volgens Amerikaanse diplomaten een geheim geldvehikel van de Russische president Vladimir Poetin, zou op het punt staan een raffinaderij in Europoort over te nemen van Koeweit Petroleum (Q8). Dat melden de persbureaus Bloomberg en Reuters op basis van anonieme bronnen.

onze verslaggeefster
Overzicht van de Rotterdam Europoort. Beeld anp
Overzicht van de Rotterdam Europoort.Beeld anp

Gunvor zou nog de enige partij zijn die over is van een groep van acht geïnteresseerden in de raffinaderij in Europoort. Het heeft onder meer HES International van zich af geschud, dat mede eigendom is van Quote 500-lid Marcel van Poecke.

De Q8-raffinaderij staat sinds begin dit jaar in de etalage. Het zou de derde raffinaderij in Europa zijn die Gunvor binnen drie jaar weet te verwerven. Eerder kocht het een raffinaderij in het Duitse Ingolstadt en een in Antwerpen. Ingolstadt is goed voor 110 duizend vaten per dag, Antwerpen kan 107.500 vaten per dag verwerken. Het in Cyprus geregistreerde bedrijf telde 150 miljoen dollar (133 miljoen euro) neer voor de Duitse raffinaderij, en 8 miljoen dollar (7 miljoen euro) voor die in België, blijkt uit gegevens uit 2013.

Gunvor heeft voor 1,7 miljard dollar (1,5 miljard euro) aan Russische bezittingen verkocht sinds het bedrijf last heeft gekregen van de internationale sancties die zijn opgelegd nadat Rusland Oekraïne is binnengevallen. Medeoprichter Gennadi Timtsjenko zou nauwe banden onderhouden met Poetin en is daarom door de VS op de zwarte lijst gezet. Timtsjenko ontkent dat hij nauwe relaties met de Russische president onderhoudt. Wel heeft hij afstand genomen van Gunvor, dat nu officieel in handen is van de Zweedse medeoprichter Torbjorn Tornqvist.

Gunvor wil de Q8-raffinaderij, goed voor 88 duizend vaten per dag, als raffinaderij in bedrijf houden. HES International wilde de raffinaderij deels ook voor opslag gebruiken. Daardoor zouden er banen verdwijnen op de raffinaderij, waar nu 350 man in dienst zijn. Q8 was aanvankelijk van plan de kleinste raffinaderij van Europoort voor 1 miljard euro te vernieuwen. Begin dit jaar werd bekend dat de raffinaderij zou worden afgestoten.

Europese raffinaderijen slagen er in het algemeen in hun winstmarges te vergroten. Oudere raffinaderijen, waartoe die in Europoort behoort, lukt dat veel moeilijker.

Vladimir Poetin. Beeld anp
Vladimir Poetin.Beeld anp
Meer over