OM overweegt vervolging Vos in glycerinezaak

Het Openbaar Ministerie in Den Haag gaat onderzoeken of het Alphense bedrijf Vos bv strafrechtelijk vervolgd kan worden wegens betrokkenheid bij het glycerineschandaal waardoor in 1995 op Haïti minstens zestig kinderen overleden....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Tot dusver heeft de directie van Vos steeds ontkend dat het op de hoogte was van de onzuiverheid van de glycerine. Het spul zou niet in een laboratorium zijn onderzocht. NRC/Handelsblad publiceerde het testrapport van SGS Laboratory Services in Dordrecht, dat in opdracht van Vos het spul onderzocht. Daaruit blijkt dat de zuiverheid van de glycerine nog geen 54 procent bedroeg. Voor verwerking in een geneesmiddel is een zuiverheidspercentage van 95 vereist.

Toch stond op de vaten die Vos naar Haïti verscheepte een code die aangaf dat de glycerine verwerkt kon worden in farmaceutische producten. Het rapport van SGS kwam begin maart 1995 binnen bij Vos. Het schip met de glycerine was toen net vertrokken, zodat de Haïtiaanse firma Pharval, waar het spul in een drankje tegen hoest, koorts en keelpijn zou worden verwerkt, tijdig gewaarschuwd had kunnen worden.

Ook minister Borst van Volksgezondheid vindt dat de kwestie opnieuw moet worden onderzocht nu nieuwe gegevens bekend zijn geworden. Zij vindt dat de inspectie voor de volksgezondheid en het OM om de tafel moeten gaan zitten om te bezien wat er kan gebeuren.

De Food and Drug Administration (FDA) van de Verenigde Staten werd door de Haïtiaanse overheid te hulp geroepen toen halverwege 1995 bleek dat tientallen kinderen waren gestorven na het drinken van de hoestdrank met de (naar later bleek) onzuivere glycerine. Op verzoek van de FDA en het Duitse ministerie voor volksgezondheid stelde de Nederlandse inspectie voor de volksgezondheid een onderzoek in bij Vos. Vos bv is een dochter van Helm AG in Hamburg, de glycerine werd via het Duitse bedrijf CTC doorverkocht aan Haïti.

Niet bekend

Meer over