OM eist celstraffen tegen top Air Holland

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag een jaar celstraf geëist tegen voormalige directeur Cees van Dormael van de failliete luchtvaartmaatschappij Air Holland....

ANP

Het OM verdenkt de twee van betrokkenheid bij het witwassen van drugsgeld. Een deel van dat geld zou in Air Holland zijn gestopt. Uit onderzoek blijkt volgens justitie dat in 2001 en 2002 geld vanuit Nederland via onder meer Groot-Brittannië en Luxemburg werd witgewassen. Een deel van dit kapitaal zou ook in Air Holland zijn geïnvesteerd. Via ‘een kerstboom’ aan stromannen werden vele tientallen miljoenen contant geld giraal gemaakt, zei officier van justitie Guus Schram maandag.

Paul G. wordt gezien als een van de financiële breinen achter de criminele organisatie. De belangrijkste missie voor G. was in de ogen van justitie om geldschieters te vinden, zodat het noodlijdende Air Holland kon blijven doorvliegen. Zo kwam hij volgens het onderzoeksteam terecht bij de Surinaamse familie G., die bij de handel in cocaïne en xtc-pillen betrokken was. De familie was bereid 12,5 miljoen euro in Air Holland te investeren.

Paul G. was medeverantwoordelijk voor de ingewikkelde constructies, waarbij drugsgeld via verschillende landen en diverse bankrekeningen uiteindelijk weer bij de criminele groep terechtkwam, aldus het OM. Een aantal keer is de voormalig financiële man van Air Holland met tassen vol geld in de kofferbak van zijn auto afgereisd naar Groot-Brittannië en Luxemburg, soms in gezelschap van zijn vriendin. Daar overhandigde hij deze aan een stroman, die het geld vervolgens op bankrekeningen stortte.

G. reageerde kort na de eis: ‘Er moet toch iemand de schuld krijgen.’ Zijn advocaat, Bart Nooitgedagt, vindt dat justitie onterecht een signaal wil afgeven over de rug van zijn cliënt. ‘De officier zegt dat het niet anders kan dan dat het geld van criminele activiteiten afkomstig is. Wij zullen nog met een gefundeerd verhaal komen dat dit wel kan.’

De rol van topman Van D. was beperkter, betoogde de officier van justitie. Het doel van Van D. was ‘louter gericht op het in de lucht houden van Air Holland’. Wel wist de topman dat de miljoenen die in de noodlijdende luchtvaartmaatschappij werden geïnvesteerd uit de drugshandel kwamen, denkt justitie. ‘Hij wist van de hoed en de rand’, constateerde aanklager Schram. G. hield de voormalig topman nauwkeurig op de hoogte van de vele transacties en Van D. heeft waarschuwingen ontvangen dat hij te maken had met criminele investeerders.

De verdachten in de zaak konden daarnaast geen legitieme verklaring geven voor de herkomst van het geld. De een heeft gezegd dat het winsten waren uit handel in tabak en alcohol, de ander zei dat de miljoenen uit wisselkantoren afkomstig waren. Daar komt bij dat leden van de Surinaamse familie G. eerder zijn veroordeeld voor drugshandel. Iwan G., volgens justitie de grote baas van de criminele organisatie, zit nu vast in Brazilië voor xtc-handel.

Van D. en Paul G. hebben zelf altijd gezegd niet te hebben geweten dat de miljoenen afkomstig waren uit de drugshandel. Paul G. twijfelde niet aan de herkomst van het geld. Omdat Air Holland stond te springen om geld, werden de investeringen van de familie G. soms in tassen op het kantoor van de luchtvaartmaatschappij afgeleverd, was de verklaring van Paul G. Van D. had naar eigen zeggen zijn twijfels of het geïnvesteerde geld koosjer was. Maar Paul G. verzekerde hem keer op keer dat het goed zat.

‘Denk je nu echt dat ik me bewust met een crimineel had ingelaten’, zei Van D. maandag. ‘Dat zou ik nooit doen, want dan wist ik zeker dat ik alles kwijt zou raken. Ik heb er juist alles gedaan om Air Holland overeind te houden.’

Er stonden maandag nog drie andere verdachten terecht. Zij hebben drie jaar tot acht maanden gevangenisstraf als eis te horen gekregen.

De komende twee dagen is de verdediging aan het woord. De rechtbank doet naar verwachting 7 december uitspraak.

Meer over