Olieverbruik duwt koers 'olies' omhoog

Het belangrijkste nieuws kwam maandag van het International Energy Agency. Het IEA verwacht dat het olieverbruik dit jaar stijgt. Meer dan verwacht....

Zo'n bericht stuwt de aandelenkoers van olieconcerns op. 'Daarbij komt dat de olieprijs toch al hoog is', zegt een handelaar. 'Die is niet wezenlijk gezakt na de oorlog in Irak. Consumenten moeten gaan wennen aan hogere olieprijzen aan de pomp als de vraag inderdaad stijgt.'

Total steeg 2 procent naar 138,60 euro. Het in Amsterdam genoteerde Koninklijke Olie sloot 2,48 procent ofwel 0,98 euro hoger op 40,48. Koninklijke Olie is voor 60 procent eigenaar van Royal Dutch/Shell. De overige 40 procent is in handen van het in Londen genoteerde Shell Transport en Trading. Dat steeg 2,8 procent naar 410,25 pence.

In Amsterdam weegt Koninklijke Olie zwaar mee in de AEX. De stijging van de 'olies' was dan ook mede verantwoordelijk voor de stijging van de index met 0,28 procent ofwel 0,89 punten op 313,24. In internationaal perspectief was dat bescheiden. Bij het sluiten van de handel in Amsterdam noteerde de Engelse FTSE 0,70 procent winst en de Franse CAC 40 0,72 procent. De Duitse DAX volgde met 0,15 procent verlies de daling op Wall Street. Daar noteerde de Dow Jones 0,31 procent lager.

In de AEX was Hagemeyer de snelste stijger. Het handelshuis sloot 6,12 procent hoger op 2,95 euro. Handelaren wezen op de koopaanbeveling die een Belgisch analistenbureau, Petercam, zou hebben afgegeven. De notering van Hagemeyer klapwiekte sinds 1 augustus naar beneden, nadat verlies over het eerste halfjaar was aangekondigd. Het fonds verloor op de dag van de aankondiging, 31 juli, 14 procent en zakte toen naar 3,08 euro. Petercam lijkt een aanbeveling voor koopjesjagers te geven.

Een ander noodfonds, Getronics, was met 5,94 procent stijging, na Hagemeyer de snelste stijger in de AEX. 'Dat is vooruitlopend op halfjaarcijfers die het automatiseringsbedrijf woensdag publiceert. Beleggers verwachten blijkbaar goed nieuws', aldus een handelaar.

In uitgever Wolters Kluwer, dat vandaag met cijfers komt, werd minder gespeculeerd. Dat fonds sloot 0,5 procent lager op 11,89 euro. 'Maar misschien kunnen de halfjaarcijfers wat richting aan de handel geven. Er komt nogal een cijferrij aan. Na Wolters Kluwer en Getronics, woensdag Vendex en VNU en dondedag Nedlloyd, Numico enm ING', aldus een handelaar.

Meer over