Nieuws/UpdateOlieprijzen

Olieprijs voor het eerst onder nul: -40 dollar

De olieprijs is voor het eerst in de geschiedenis onder nul gedaald, diep onder nul. De termijncontracten (futures) voor olie die moet worden geleverd in mei, daalde in enkele minuten van tientjes tot op het dieptepunt van -40 dollar.

Een fabriek in Carson, Californië.  Beeld AFP
Een fabriek in Carson, Californië.Beeld AFP

Dat betekent dat een olieproducent die zijn olie toch op de markt wil brengen, 40 dollar moet bijbetalen. Dat olieproducenten bereid zijn bij te betalen als iemand maar bereid is olie af te nemen, komt doordat het alternatief mogelijk nog vervelender is: als niemand de olie afneemt, moet het olieveld worden stilgelegd. Dat kost enorm veel geld, en het kost nog meer om het op termijn weer te reanimeren. Nog maar een week geleden leverde datzelfde vat olie nog rond 30 dollar op.

De olieprijs kwam in een vrije val door het stilleggen van grote delen van de economie. Dat is op zijn beurt weer het gevolg van de maatregelen om het covid-19-virus in te dammen. De grote olie-exporteurs, Opec plus Rusland, probeerden tien dagen geleden nog de olieprijs te redden door de productie te beperken. Het ging om de grootste productiebeperking ooit: bijna 10 procent van de mondiale productie van olie.

Opslag

Die maatregel leek enig effect te hebben: de prijsdaling vertraagde. Maar experts zeiden meteen al dat het bij lange na niet genoeg was. Het gebruik van olie is veel harder gedaald dan die 10 procent productiebeperking. Het resultaat was dat er enorme hoeveelheden olie worden opgeslagen, in opslagtanks of in olietankers. Ook Trump zei op de dagelijkse persconferentie gebruik te willen maken van de historisch lage olieprijs om 75 miljoen olievaten te kopen voor de strategische reserve van de VS. De Amerikaanse oliereserve zou ongeveer 700 miljoen vaten ruwe olie kunnen bevatten.

Er werden al voorspellingen gedaan wanneer de laatste tanker en de laatste opslagtank propvol zouden zitten. Analisten speculeerden lustig over olieprijzen van 15, of zelfs minder dan 10 dollar. Op de spotmarkt daalde olie tot prijzen rond 25 dollar. Maar de handel in termijncontracten reageerde maandag aanzienlijk feller dan die van de zogenaamde spotmarkt. Vooral de mei-contracten, die dinsdag aflopen, reageerden bijzonder fel. In enkele minuten zakte de prijs van tientjes positief naar diep onder nul.

Meer over