Olieprijs en banengroei stuwen Wall Street

NEW YORK (ANP) - De toonaangevende Dow-Jonesindex behaalde maandag een lichte winst. Het optimisme over de gedaalde olieprijs en sterke banengroei werd enigszins getemperd door zorgen over de komende kwartaalrapportages van de grote Amerikaanse beursfondsen.

De belangrijkste graadmeter op Wall Street sloot de handel af met een winst van 0,1 procent ofwel 8,94 punten op 12.569,14 punten. De breed samengestelde S&P 500-index steeg met 0,85 punt tot 1444,61 punten, een winst van 0,1 procent. De index van technologiebeurs Nasdaq verloor 0,1 procent ofwel 2,16 punten tot 2469,18 punten.

Later deze week komen de eerste grote Amerikaanse bedrijven, waaronder aluminiumfabrikant Alcoa en General Electric, met hun resultaten over de eerste drie maanden van dit jaar. De vijfhonderd bedrijven in de S&P 500-index zullen gemiddeld een winstgroei van 5 procent presenteren, blijkt uit een inventarisatie van persbureau Reuters. Aan het begin van het kwartaal gingen analisten in doorsnee nog uit van een gemiddelde resultaatgroei van ruim 9 procent.

Banenmarkt

De handel profiteerde licht van beter dan verwachte cijfers over de Amerikaanse banenmarkt in maart die vrijdag naar buiten kwamen. Hieruit concluderen beleggers dat de economische groei in de Verenigde Staten nog steeds op koers ligt. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid zijn er vorige maand 180.000 banen bijgekomen, waar analisten in doorsnee hadden gerekend op een toename met 120.000 banen. Omdat de Amerikaanse beurzen op Goede Vrijdag gesloten waren, konden beleggers pas maandag handelen op dit nieuws.

De Dow-Jonesindex werd geleid door chipfabrikant Intel met een winst van 2,7 procent. Concurrent AMD gaf een omzetwaarschuwing voor het eerste kwartaal maar kondigde aan diep in de kosten te snijden. Het aandeel won 3,8 procent. Ook restaurantketen McDonalds (plus 1,6 procent) en aluminiumfabrikant Alcoa (plus 0,8 procent) deden het goed.

Amerikaanse hypotheekmarkt

Het aandeel American Home Mortgage daalde ruim 15 procent in waarde na een winstwaarschuwing van de hypotheekverstrekker. De onderneming heeft last van de malaise in delen van de Amerikaanse hypotheekmarkt. De koersval had een negatief effect op de waarde van beursgenoteerde branchegenoten.

Een consortium van investeerders uit het Midden-Oosten en de VS, waaronder KKR, bereidt een bod voor op Dow Chemical, schreef de Britse krant Sunday Express op basis van ingewijden. De groep zou 50 miljard dollar op tafel willen leggen voor het chemieconcern. Het aandeel won 4,9 procent op het nieuws.

Olie

De olieprijs ging maandag verder omlaag, voor een vat ruwe olie (van 159 liter) moet nu iets minder dan 62 dollar worden betaald, dat is bijna 4 procent minder dan donderdag. De prijs van olie zette donderdag na de vrijlatig door Iran van vijftien Britse militairen een daling in. Door de gevangenneming van de Britten bereikte de olieprijs kortstondig de 68 dollar, het hoogste peil sinds september vorig jaar.

De oliemaatschappijen, zwaargewichten in de beursgraadmeters, verloren weinig terrein na de prijsdaling van hun belangrijkste product. Exxon Mobil verloor 0,5 procent en branchegenoot Chevron hield het verlies beperkt tot 0,2 procent. ConocoPhillips won 0,7 procent.

De euro sloot op 1,3360 dollar, dat is iets meer dan de slotstand van 1,3345 dollar op donderdag.

Meer over