Olieminister Irak weg uit protest

De Iraakse olieminister Ibrahim Bahr al-Uloum heeft gisteren ontslag genomen. De minister heeft zijn functie neergelegd omdat hij zich niet kan vinden in de verhoging van de brandstofprijzen waartoe de Iraakse regering vorige maand besloot....

Vorige week werd Al-Uloum door de regering op non-actief gesteld nadat hij zich publiekelijk verzette tegen de verhoging van de brandstofprijzen. Zijn werkzaamheden zijn overgenomen door vice-premier Ahmad Chalabi.

Al-Uloum was er tegen de prijzen in een keer met 200 procent te verhogen. De verhoging moest volgens hem in kleine stappen plaatsvinden. Tot voor kort kostte benzine en diesel in Irak weinig omdat de regering brandstof subsidieerde. De subsidie kostte de regering 7 miljard dollar per jaar.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) eiste dat de regering de subsidies zou stoppen. Pas dan zou Irak een lening krijgen van 685 miljoen dollar. Volgens de Iraakse regering was een verhoging van de brandstofprijzen nodig om het smokkelen van Iraakse olieproducten naar andere landen tegen te gaan. Ook wil de regering de zwarte markt stoppen.

De opbrengst van de prijsverhogingen is volgens de regering bestemd voor een steunfonds ten behoeve van arme gezinnen. De bevolking ziet hier weinig in. Ten tijde van het besluit, rond 19 december, gingen duizenden Irakezen de straat op om te protesteren tegen de prijsverhogingen.

Het ontslag van de minister komt na een maand van tumult in de Iraakse oliesector. De olie-export bevindt zich momenteel op het laagste punt sinds het einde van de oorlog in 2003.

In december vorig jaar exporteerde Irak 1,1 miljoen vaten per dag tegen 2,6 miljoen per dag vlak voor het begin van de oorlog. Sabotage, aanslagen en logistieke problemen teisteren al maanden de Iraakse olie-industrie.

Eind december besloot de regering de grootste raffinaderij van het land te sluiten wegens veiligheidsredenen. Bedreigingen en slecht weer hebben er voor gezorgd dat de olie-export via de zuidelijke havens is stilgelegd.

Meer over