Oliebedrijven zitten in de min

Indices De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs is woensdag met een klein verlies gesloten. Beleggers deden mede onder invloed van lagere koersen op Wall Street een stap terug, na de koerswinsten van dinsdag....

OLIE De oliebedrijven zaten woensdag in de hoek waar de klappen vielen. Het Britse BP, het Franse Total en het Nederlands-Britse Shell noteerden 0,5 tot 2,5 procent lager. Beleggers reageerden onder meer op de lagere prijs van olie. Aan het einde van de beursdag lag die met 74,80 dollar per vat ruim 1 procent lager dan een dag eerder.

SBM OFFSHORE Maritiem dienstverlener SBM Offshore stond onderaan de AEX met een min van 1,9 procent. Het bedrijf presenteerde resultaten die minder waren dan verwacht. ‘Het is vlees noch vis. Het was iets onder verwachting, maar daarentegen hebben ze een goed orderboek’, aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van VPV Bankiers.

BAM Bouwer BAM en baggeraar Boskalis deden het de hele dag goed. Boskalis werd vooruitlopend op de publicatie donderdag van de resultaten over het afgelopen halfjaar 2,6 procent meer waard en voerde daarmee de AEX aan. BAM volgde met een plus van 2 procent.

TIE HOLDING Softwarebedrijf Tie Holding leed het zwaarste verlies aan het Damrak. Het aandeel ging met bijna 12 procent onderuit nadat het bedrijf een negatief bedrijfsresultaat en een krimpende omzet over het afgelopen kwartaal had gepubliceerd.

EURO De euro was woensdag bij het slot van de beursdag 1,2875 dollar waard, tegen 1,2890 dollar aan het eind van de handel op dinsdag.

Meer over