Olie en tech stuwen Wall Street

NEW YORK (ANP) - Wall Street sloot donderdag met winst. De aandelenmarkt kreeg een flinke impuls van enkele technologie- en oliefondsen. Financiële waarden bleven wat achter.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot op 13.545,84 punten. Dat betekende eeen winst van 56,42 punten, ofwel 0,4 procent. De schermenbeurs Nasdaq, die wordt gedomineerd door technologiefondsen, steeg 0,7 procent tot 2616,96 punten. De breed samengestelde S&P 500-index eindigde op 1522,19 punten, een stijging van 0,6 procent.

Aanvankelijk waren er verliezen op Wall Street. Financiële fondsen drukten zwaar op het gemiddelde. Zij werden met name geraakt door de hernieuwde rentevrees. Beleggers hielden daardoor aanvankelijk de hand op de knip.

Renteperikelen

Van de financiële fondsen was Merrill Lynch een van de dalers. Het fonds ging 0,4 procent in de min. Door de renteperikelen vreest het concern voor investeringen die gepleegd zijn in de hypotheekmarkt voor mensen met een lage kredietwaardigheid. Deze zogenoemde subprime-markt staat al enige tijd onder druk.

Beleggers hielden zich aanvankelijk verder koest wegens enkele tegenvallende marcocijfers die 's middags verschenen. Zo werden er meer uitkeringsaanvragen gedaan dan verwacht.

Sentiment draait

Maar niet lang voor het einde draaide het sentiment. De aanleiding daarvoor waren enkele analistenrapporten over de chipindustrie. Chipmaker AMD (plus 7,9 procent) kreeg flink de wind in de rug na gunstige uitspraken door zakenbank Stifel Nicolaus.

Het aandeel technologieconcern Nvidia steeg met 7,8 procent. Zakenbank Goldman Sachs verhoogde het koersdoel, terwijl Lehman beleggers zelfs aanraadde het aandeel te kopen.

Verrassend goed

,,Mensen realiseren zich dat bedrijfswinsten in gelijke tred zullen lopen met de algemene economische groei. De winstcijfers over het tweede kwartaal kunnen wel eens verrassend goed zijn'', zei een Amerikaanse handelaar over het sentiment op de beursvloer.

Dat de productie in de regio Philadelphia ook nog eens harder bleek te zijn gestegen dan verwacht, droeg bij aan het herstel. ,,Dat wakkerde het vuur een beetje aan'', zei een vermogensbeheerder.

Oliefondsen winnen terrein

Een andere flinke steun waren de oliefondsen. Zij wonnen weer terrein na op woensdag flink te zijn gedaald. Exxon Mobil steeg 1,8 procent, Chevron ging 2,3 procent omhoog en Conocophillips schreef 1,9 procent bij.

Het herstel van deze fondsen kwam door een stijging van de olieprijs. Deze kroop uit een diep dal op woensdag. Tegen het einde van de handel deed een vat ruwe olie (van 159 liter) 68,60 dollar. De markt haalde onder meer steun uit een staking in Nigeria.

Starbucks lijdt

Starbucks had te lijden onder uitspraken van de financieel directeur Michael Casey, die de huidige doelstellingen als 'uitdagend' betitelde. Beleggers konden zijn woorden niet waarderen en het aandeel ging daarop met bijna 4 procent omlaag.

Zonnebrillenmaker Oakley zag de waarde van zijn aandeel met bijna 13 procent oplopen. De Italiaanse brillenfabrikant Luxottica koopt het bedrijf voor 2,1 miljard euro.

De euro noteerde donderdag 1,3390 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen donderdag was de Europese munt 1,34 dollar waard.

Meer over