Nieuws

Olie- en gasbedrijven slurpen wereldwijd subsidies op

De fossiele-brandstofproducenten ontvangen 9,5 miljoen euro per minuut aan overheidssubsidies. Dat heeft het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) geconcludeerd aan de hand van een grensoverschrijdende analyse. Volgens de experts gooien de overheden hiermee olie op het vuur van de klimaatcrisis. De komende G20-top gaat zich hierover buigen.

Een raffinaderij van Shell bij Singapore. Overheidssubsidies en belastingvoordelen houden de prijs van olie en gas onder de kostprijs.  Beeld AFP
Een raffinaderij van Shell bij Singapore. Overheidssubsidies en belastingvoordelen houden de prijs van olie en gas onder de kostprijs.Beeld AFP

Jaarlijks verdwijnt er, zo meldde de Britse krant The Guardian, liefst vijftig biljoen euro naar Shell, Exxon en andere multinationals in deze vervuilende sector. In geen enkel land betalen consumenten de ware prijs van fossiele brandstoffen. Gemiddeld 8 procent van de prijs bestaat uit subsidie, en dan zijn er nog belastingvoordelen ter waarde van 6 procent. Volgens de analisten van het IMF kan de uitstoot van koolstofdioxide met eenderde worden verminderd als de ware prijs moet worden betaald. Dat zou een grote stap zijn naar het streven om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken.

Eind deze maand komen de wereldleiders in het Schotse Glasgow bijeen om onder leiding van gastheer Boris Johnson te spreken over manieren om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Kort voor de klimaattop ontmoeten ze elkaar in Rome voor een G20-top. Premier Johnson hoopt dat de wereldleiders het over het terugbrengen van de subsidies eens gaan worden. Het is volgens hem nu of nooit.

Veel ogen zullen zijn gericht op landen als China, India en Brazilië. Sommige landen zijn terughoudend omdat milieumaatregelen de armen hard treffen, maar de IMF-experts stellen dat de armen onevenredig hard worden getroffen als de opwarming van de aarde snel doorzet. Het zijn echter de rijkste landen die het meest bijdragen aan de vervuiling, In 2009 hadden ze plechtig beloofd de subsidies voor olie- en gasbedrijven uit te faseren, maar daar is vooralsnog weinig van terecht gekomen. Volgens het IMF is het afbouwen een no-brainer, omdat er levens worden gered en overheden meer geld over houden. Vijf landen zijn verantwoordelijk voor tweederde van de subsidies: China, de VS, Rusland, India en Japan.

Meer over