Olga Zoutendijk nieuwe president-commissaris ABN Amro

Alweer een kleine mijlpaal voor de voorstanders van meer vrouwen in de top: ABN Amro krijgt - voor zover bekend - als eerste AEX-bedrijf een vrouwelijke president-commissaris. De bank droeg Olga Zoutendijk woensdag voor als nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen. De 55-jarige Zoutendijk is de opvolger van Rik baron van Slingelandt, die vorig jaar landelijke faam verwierf door een aanvaring met GroenLinks-voorman Jesse Klaver over een salarisverhoging voor de top van de bank.

Olga Zoutendijk Beeld ABN Amro
Olga ZoutendijkBeeld ABN Amro

Vrouwelijke bestuursvoorzitters waren er al ¿ Nancy McKinstry bij Wolters Kluwer, Herna Verhagen bij PostNL ¿ en met Olga Zoutendijk krijgen de grootste beursgenoteerde bedrijven nu voor het eerst ook een vrouw aan het hoofd van de raad van commissarissen. Dat lijkt niet erg belangrijk, maar is het wel. De rol van de president-commissarissen is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Niet alleen als praatpaal van het bestuur, maar ook bij benoemingen. Dat betekent niet dat met Zoutendijk op het pluche er automatisch meer vrouwelijke bestuurders en commissarissen bij komen, maar kwaad doet haar benoeming de zaak van meer diversiteit in de top in elk geval niet. Zo gaat ze ook deel uitmaken van het 'AEX-beraad', een informeel gezelschap onder leiding van Jan Hommen (Ahold) dat af en toe bijeenkomt om als president-commissarissen van de belangrijkste bedrijven wat zaken door te spreken.

Rik van Slingelandt. Beeld anp
Rik van Slingelandt.Beeld anp

Salarisverhoging

Olga Zoutendijk was tot voor kort een grote onbekende in de polder, maar gezien haar cv ligt haar post bij ABN Amro wel voor de hand. Zoutendijk ¿ geboren op Curaçao, opgegroeid in Nederland en studerend in de VS (San Jose) ¿ was in 1986 een van de twee eerste vrouwen in het 'Buitenland-klasje' van ABN, de Algemene Bank Nederland. In de vijftien jaar daarna was ze achtereenvolgens zakenbankier in New York (voor Amerikaanse farmaceutische bedrijven), plaatsvervangend CEO van ABN Amro in Ierland en Australië en de baas van ABN Amro Portugal. In 2001 stapte ze over naar de Australische Westpac Bank. In 2007 kreeg ze vanuit Hongkong de grote zakelijke klanten in Azië van de Standard Chartered Bank onder haar beheer. Zoutendijk was ook commissaris van deze Britse zakenbank in China en Taiwan. Ondertussen studeerde ze nog Japans, in het kader van een doctoraalstudie International Finance.

In 2014 werd ze benoemd als commissaris bij ABN Amro, om begin 2015 terug te keren naar Nederland. In tegenstelling tot haar voorganger Van Slingelandt ¿ Gepokt en gemazeld in de branche ¿ kan de nieuwe president-commissaris dus met een frisse blik naar de Nederlandse bankensector kijken. Nog een voordeel: ver voor de mondiale financiële crisis van 2008 had Olga Zoutendijk al een kredietcrisis achter de rug, in Australië. Daar raakten reeds in de jaren negentig mensen hun huis kwijt door onbegrijpelijke producten die de banken hen aangesmeerd hadden. Omdat er toen al werd ingegrepen, viel de schade van de kredietcrisis vervolgens mee, vertelde Zoutendijk aan het blad Management Scope. 'Het verschil met Nederland is dat je in Australië twintig jaar geleden op een feestje al niet meer kon zeggen dat je bankier was. Maar dat je dat daar nu wél kan zeggen.'

Jesse Klaver en Rik van Slingelandt. Beeld anp
Jesse Klaver en Rik van Slingelandt.Beeld anp
Meer over