OESO: zware rem op wereldeconomie

De afkoeling van opkomende economieën en de verzwakking van de wereldhandel zetten een zware rem op de wereldeconomie. Die groeit daardoor dit jaar minder sterk dan eerder gedacht, voorspelde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) maandag.

OESO-topman Angel Gurría Beeld afp
OESO-topman Angel GurríaBeeld afp

De denktank van voornamelijk geïndustrialiseerde landen verwacht dat de groei van de wereldeconomie in 2015 terugvalt tot 2,9 procent. Dat is aanzienlijk minder dan het langjarige gemiddelde. Voor 2016 en 2017 wordt wel een licht herstel voorzien, met plussen van 3,3 en 3,6 procent. Voor een echt herstel zijn volgens de OESO echter zowel meer investeringen in rijke landen als een soepele hervorming van de Chinese economie noodzakelijk.

De OESO verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 2,2 procent groeit en voorziet voor 2016 en 2017 een groei van respectievelijk 2,5 en 2,7 procent. Daarmee is de organisatie iets positiever dan het Centraal Planbureau (CPB), dat rekent op plussen van 2 en 2,4 procent dit en volgend jaar.

IMF

Het risico van een complete stagnatie van de wereldeconomie is aanzienlijk toegenomen. De al lage groei van dit moment kan verder afnemen, zodat het leidt tot stilstand, zo schrijft het IMF vorige maand. Lees hier meer over deze prognose.

De nieuwe OESO-ramingen verschijnen in de aanloop naar de G20-top van volgende week in Turkije. Daar moeten regeringsleiders 'hernieuwde inspanningen leveren om te komen tot een sterkere, meer duurzame en evenwichtige groei', stelde OESO-topman Angel Gurría. 'De vertraging in de internationale handel en de aanhoudend zwakke investeringen zijn bijzonder zorgwekkend', concludeerde hij.

De groei in China zwakt volgens de nieuwe prognoses dit jaar af tot 6,8 procent, om vervolgens af te nemen tot 6,2 procent in 2017. China tracht zijn economie meer te richten op de vraag van consumenten en de ontwikkeling van de dienstensector. Het wordt volgens de OESO echter een hele toer om dit proces af te ronden zonder een scherpere afname van de groei en zonder de stabiliteit van de financiële sector in het land in gevaar te brengen.

Nederlandse economie

Vorige maand voorspelde het IMF al een knauw voor de wereldeconomie. Nederland gaat dit merken. Hoe dit gebeurt, zet economieredacteur Peter de Waard uiteen in vier bedreigingen (+).

Meer over