Nu ook The Economist in de etalage

Na de verkoop van zakenkrant de Financial Times vorige week staat nu tevens The Economist in de etalage. Eigenaar Pearson onderhandelt momenteel over de verkoop van zijn belang van 50 procent in het invloedrijke Britse opinieblad.

Eric van den Outenaar
null Beeld Frank Schall000
Beeld Frank Schall000

Dat maakte de aan de beurs van Londen genoteerde uitgever Pearson zaterdag bekend, zonder daarbij details te melden.

Het sociaal-liberale The Economist is een van de succesvolste opiniebladen ter wereld met een oplage van ongeveer 1,6 miljoen stuks. Tegelijkertijd is de titel ook een soort curiositeit in het moderne medialandschap. In een tijd waarin journalisten geacht worden zich als 'merk' te presenteren op Twitter en andere sociale media, laat het tijdschrift steevast na auteursnamen onder artikelen te noemen. De redactie spreekt daarmee als één man, is het uitgangspunt.

undefined

Een half miljard euro omzet

Het succes van het blad is mede te danken aan het gigantische mediabedrijf dat rond de uit 1843 stammende titel is gebouwd. The Economist Group, in zijn geheel in de verkoop, bestaat onder meer uit een tak die congressen organiseert, de Amerikaanse krant Roll Call (politiek nieuws uit Washington) en denktank Economist Intelligence Unit. Het totale bedrijf was vorig jaar goed voor een omzet van bijna half miljard euro.

Lange tijd bood The Economist zijn volledige printeditie - 6,50 euro in de losse verkoop - eveneens geheel gratis integraal aan op internet. De laatste jaren heeft de uitgever meer werk gemaakt van zijn digitale strategie en beweert flink in oplage te zijn gegroeid.

Opmerkelijk is dat de totale oplage - digitaal en print samen - ondanks de lastige tijden voor traditionele media juist met eenderde is gestegen in tien jaar tijd.

undefined

null Beeld reuters
Beeld reuters

Financial Times

Vorige week werd al bekend dat eigenaar Pearson ook de Financial Times heeft verkocht. Het Japanse Nikkei koopt de vermaarde Britse zakenkrant voor 844 miljoen pond (1,19 miljard euro) van de FT Group. Los van de op roze papier gedrukte krant vallen daar de website ft.com en titels als The Banker en Investors Chronicle onder.

Zowel The Economist als de Financial Times was al sinds 1957 in handen van Pearson. Het Britse mediabedrijf wil zich specialiseren in onderwijsuitgaven.

De overige aandelen van The Economist Group zijn onder meer in handen van de Britse superrijken Lynn Forester de Rothschild en haar echtgenoot Evelyn Robert de Rothschild.

undefined

Meer over