Economie

Nu de stroomprijs stijgt, overweegt Fastned flexibele prijzen aan de elektrische pomp

Fastned zegt de verkoopprijs van elektriciteit snel te kunnen aanpassen voor zijn laadstations, nu de inkoopprijzen sterk gestegen zijn. Het Nederlandse snellaadconcern zag de afgelopen weken prijzen van 30 cent per kilowattuur, waar tot voor kort ongeveer 4 cent normaal was.

Een elektrische auto bij een snellaadstation van Fastned.  Beeld Koen van Weel / ANP
Een elektrische auto bij een snellaadstation van Fastned.Beeld Koen van Weel / ANP

De prijzen lijken inmiddels weer wat gedaald, aldus commercieel directeur Niels Korthals Altes dinsdag, tijdens een toelichting op de derdekwartaalcijfers. Het snellaadbedrijf overweegt een meer flexibele prijsstrategie. De afgelopen jaren liet Fastned de prijzen aan de e-pomp ongewijzigd. De brutomarge per verkochte kilowattuur is wel ongeveer gelijk gebleven, aldus de concernleiding.

Fastned profiteerde het afgelopen kwartaal van werknemers die weer terugkeerden naar kantoor en vaker hun e-auto inplugden bij een van de ruim 600 snelladers die het bedrijf in Europa heeft. Wel heeft het concern nog altijd last van corona en thuiswerkende automobilisten.

De inkomsten groeien ook doordat er meer elektrische auto’s op de weg komen. Met name in Duitsland en Groot-Brittannië neemt hun aantal snel toe. Ook snellere laders stuwen de omzet: doordat sessies gemiddeld ongeveer evenlang duren, worden met een snellere lader meer kilowatturen overgepompt, waardoor de omzet stijgt. In totaal verdubbelde de omzet van het concern bijna, tot 3,2 miljoen euro in het derde kwartaal.

Frankrijk is het zesde land waar Fastned actief is. Voor het einde van het jaar moeten er negen stations zijn opgeleverd langs belangrijke Franse snelwegen.

Meer over