Nu consument over eierangst heen lijkt: Hoe lekker en gezond is eiersalade?

Door het fipronilschandaal zouden we bijna vergeten hoe lekker en gezond eieren zijn. Maar geldt dat ook voor eiersalade?

Loethe Olthuis
null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Wat is er zo bijzonder aan eiersalade?

Niets, behalve dat kant en klare eiersalade een heel populair broodbeleg is.

Zit er fipronil in eiersalade?

Onze leveranciers hebben ons verzekerd dat de eieren voor onze salade 'schoon' zijn, zeggen onder andere Johma en Albert Heijn.

Is er dan iets anders mis met eiersalade?

Als je zelf eiersalade maakt, weet je precies wat erin zit: hardgekookt ei, mayonaise, zout en peper en wat smaakmakers als mosterd of bieslook. Maar in kant-en-klare eiersalade zit veel meer.

Eiersalade

Prijs: Johma-eiersalade met twee Beter Leven-sterren: 175 g euro 1,74
Oordeel: gangbare eiersalade (*)
twee Beter Leven-sterren (***)
zelfgemaakt, met driesterreneieren (*****)
Verkrijgbaar: supermarkt

Wat dan?

Water. Suiker. Verdikkingsmiddelen. Conserveermiddelen en smaakversterkers. Voedingszuren, anti-oxidanten, stabilisatoren en zuurteregelaars. Aroma's. Caroteen en karamel. In de Johma-eiersalade bijvoorbeeld zitten naast ei nog pakweg 39 andere ingrediënten.

null Beeld anp
Beeld anp

Veertig ingrediënten! Waarom is dat nodig?

De meeste toevoegingen zitten erin om te zorgen dat de eiersalade er mooi uit blijft zien en niet bederft. Ei is namelijk een uiterst bederfelijk ingrediënt: zelfgemaakte eiersalade kun je hoogstens twee dagen in de koelkast bewaren. Commerciële eiersalades zijn soms wel twee weken houdbaar.

Waarom zo lang?

Omdat de consument dat verwacht van broodsalades. En omdat de producent de salade zo langer kan verkopen. Maar er zit nog een positieve kant aan: doordat je de salades langer kunt bewaren, worden ze niet zo snel weggegooid. Het gaat dus ook voedselverspilling tegen.

Zijn al die toevoegingen eigenlijk slecht voor je?

Nee, maar ze zijn wel onzinnig. Smaakversterkers, conserveermiddelen en verdikkingsmiddelen heb je echt niet nodig, en suiker ook niet.

Moet je nog op andere dingen letten als je eiersalade koopt?

De eieren in kant-en-klare voedingsmiddelen zoals eiersalade komen vaak nog uit legkooien, waarin kippen onder erbarmelijke omstandigheden leven. Scharreleieren komen weliswaar van scharrelkippen, maar ook die hebben nauwelijks ruimte of daglicht. Koop daarom liever eiersalade met minimaal één, maar beter nog twee Beter Leven-sterren van de Dierenbescherming. Die kippen hebben veel meer ruimte en een buitenuitloop.

Er zijn toch ook biologische salades?

Biologische eiersalade, met drie sterren, is lastig te vinden. Hoogstens bij de bio-winkel.

Dus moeten we eiersalades nou nog kopen?

Ze zijn niet slecht voor je. Maar zelf (bio-)ei prakken met mayonaise is zo gepiept, en je weet precies wat erin zit.

Meer over eieren

Na een korte schrikreactie lijkt consument over eierangst heen
Het fipronilschandaal houdt Nederlanders niet lang bij uitsmijters en gekookte eitjes vandaan. Aan het begin van de eiercrisis liepen de verkoopcijfers hard terug, maar na die korte schrikreactie vinden eieren alweer gretig aftrek, blijkt uit een belronde door de Volkskrant.

Hoe langer de fipronilcrisis voortduurt, hoe meer vragen er rijzen over de toezichthouder
Wat is er mis met een dienst die steeds weer onderwerp wordt van onderzoek?

Nick tipte vorig jaar de NVWA - nu is hij zelf opeens verdachte in het eierschandaal
Het is november 2016 als Nick Hermens (28) naar de website van de NVWA surft om melding te doen van gesjoemel met fipronil. Hij heeft bewijzen dat Patrick R., zijn voormalige Belgische zakenpartner, en diens klant Chickfriend het giftige insecticide gebruiken in kippenstallen. Tot zijn verbazing gebeurt er niets met zijn tip. Sterker: als zeven maanden later een fipronilschandaal uitbreekt, is hij ineens zelf verdacht.

Meer over