Noordelijke kranten beginnen regionaal radiostation

De Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC) begint een regionale nieuwsradiozender. De uitgever van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant, wordt daarmee concurrent van de publieke regionale zenders in Friesland, Groningen en Drenthe....

Dat heeft directeur Cees Anceaux van de Friese Pers, onderdeel van de NDC, dinsdag bekendgemaakt. In maart worden de definitieve plannen voor de zender gepresenteerd. ‘We willen radio maken in de stijl van BNR Nieuwsradio. Daarbij mikken we op dertig procent van de markt in Noord-Nederland. De regionale omroepen doen ook erg hun best, maar wij denken het beter te kunnen’, aldus de directeur.

De nieuwe zender wordt Nederlandstalig en richt zich op dertig- tot veertigjarigen. ‘De publieke regionale zenders trekken toch een wat ouder publiek’, zegt de directeur.

Een naam voor de nieuwe zender is er nog niet, maar Anceaux heeft wel een suggestie: ‘Noord FM’. Ook de frequentie van de zender is nog niet bekend. Door kartelregels zijn krantenbedrijven beperkt in het opzetten van radio- en televisiestations. Anceaux stelt echter dat de NDC ‘haar quotum nog niet heeft overschreden’.

De nieuwe zender gaat onder meer gebruik maken van nieuws dat op de redacties van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant wordt verzameld. Op beide redacties komt een zogenaamde spreekcel om nieuwsberichten in te kunnen spreken.

Waar de centrale radioredactie komt, is nog niet duidelijk. Anceaux verwacht tien tot twaalf extra mensen in dienst te moeten nemen, vooral technici. Binnen de huidige krantenredacties wordt naar ‘radiostemmen’ gezocht om de programma's te gaan presenteren.

Meer over