Noodrooster Lufthansa geeft voorrang aan Olympische vluchten

Vluchten naar Peking hebben de hoogste prioriteit in het noodrooster van Lufthansa. De Duitse luchtvaartmaatschappij kampt al sinds maandag met een staking van grond- en cabinepersoneel....

Van onze verslaggever Katrijn de Ronde

De luchtvaartmaatschappij wordt geteisterd door stakingen. Dit is al de derde staking in juli. Vorige week staakten de piloten van regionale dochtermaatschappijen Eurowings en Cityline 36 uur. Begin juli staakte het grond- en cabinepersoneel ook al.

Vakbond ver.di eist een salarisstijging van 9,8 procent in een jaar voor het cabine- en grondpersoneel. Lufthansa heeft 6,7 procent voor een periode van 21 maanden geboden, en een eenmalige bonus. Dat is te weinig, vindt de vakbond.

Ver.di zegt te spreken voor alle 52 duizend Duitse werknemers van Lufthansa: 34 duizend grondmedewerkers, 14 duizend cabinemensen en 4 duizend piloten.

Maar daar zit de crux, want luchtvaartpersoneelsvakbond ver.di is de afgelopen jaren steeds meer leden kwijtgeraakt aan de pilotenvakbond Cockpit en de vakbond voor cabinepersoneel UFO. De drie vakbonden zijn nu verwikkeld in een machtsstrijd over de rug van luchtvaartmaatschappij Lufthansa. Ver.di laat zijn tanden zien in de hoop zieltjes terug te winnen.

Tot overmaat van ramp toont na Cockpit en ver.di nu ook UFO zich strijdlustig. In de Duitse krant Frankfurter Rundschau kondigde de vakbond alvast aan dat als in januari, wanneer de huidige cao afloopt, de lonen niet met 15 procent zullen stijgen, ook hun personeelsleden het werk gaan neerleggen.

Tot nog toe is de schade voor Lufthansa beperkt gebleven. Zowel voor personeelsleden als voor vluchten is een noodrooster opgesteld, om optimaal gebruik te maken van de beschikbare menskracht. De luchtvaartmaatschappij verwacht dat de komende vier dagen ongeveer 10 procent van de vluchten geschrapt zal moeten worden.

Maar Lufthansa staat onder grote druk. Gisteren werd bekend dat de luchtvaartmaatschappij en de vakbond informeel weer praten.

Meer over