Nokia is terug, dankzij megaovername Alcatel

Nokia neemt voor 15,6 miljard euro in aandelen zijn Frans-Amerikaanse branchegenoot Alcatel-Lucent over. Het Finse bedrijf wordt daarmee wereldwijd de grootste leverancier van de netwerkapparatuur (zoals zendmasten) die mobieltjes, tablets en computers met elkaar verbindt. Er ontstaat een moloch met een omzet van bijna 26 miljard euro en meer dan 100 duizend werknemers, die het Zweedse Ericsson en het Chinese Huawei achter zich laat.

Peter van Ammelrooy
null Beeld reuters
Beeld reuters

Nokia? Dat was toch het lelijke eendje van de telecomsector? Dat was toch het bedrijf dat zijn marktaandeel van ooit 40 procent in mobiele telefoons zag ineenschrompelen tot 4 procent omdat het zich deerlijk verkeek op de populariteit van de smartphone? Dat waren toch de Finnen die hun kroonjuwelen in 2013 verkochten aan Microsoft? Die daarmee kozen voor een bestaan in de vergetelheid?

Een ding is zeker met deze aankondiging: Nokia is terug.

Het is niet de eerste keer in zijn 150-jarig bestaan dat het Finse bedrijf zichzelf heruitvindt. Nokia ontstond in 1922 uit het samengaan van een papierpulpfabriek (opgericht in 1865), een rubberproducent (1898) en een kabelfabrikant (1912). Het conglomeraat maakte een baaierd van producten, van kaplaarzen tot gasmaskers, van generatoren tot televisies en van papier tot pc's.

null Beeld epa
Beeld epa

Grootmacht

In de jaren zestig en zeventig gingen de Finnen zich steeds meer toeleggen op elektronica en telefonie. Uit die specialisatie groeide het concern in de jaren negentig uit tot een grootmacht in mobiele telefonie, met eigen toestellen en een eigen besturingssysteem, Symbian, dat op het hoogtepunt in 2007 op ruim 62 procent van alle gsm's draaide.

In dat jaar verscheen de eerste iPhone van Apple, in 2008 gevolgd door het eerste toestel met Google's Android. Nokia dacht dat het niet zo'n vaart zou lopen met de smartphone. Nog geen vier jaar later nam Nokia afscheid van Symbian door Windows Phone te omarmen als zijn belangrijkste mobieltjesmotor.

Weer twee jaar later, in 2013, verkochten de Finnen hun mobieltjestak voor ruim 5,4 miljard euro aan Microsoft om een einde te maken aan deze eindeloos verliesgevende activiteit. Ze stoften hun netwerkdivisie af, die ze in de gloriejaren van hun mobiele tak hadden verwaarloosd. Om de handen vrij te hebben kocht de nieuwe topman van Nokia, Rajeev Suri, Siemens AG uit bij de joint venture die zijn bedrijf in 2007 met de Duitsers had opgezet. Die wilden dolgraag van het samenwerkingsverband af en verkochten hun belang voor 1,6 miljard euro aan Nokia.

Met Alcatel-Lucent zetten de Finnen hun tanden in een flinke kluif. Sinds de Fransen (Alcatel) en Lucent (VS) elkaars lot aan elkaar verbonden, maakt de combinatie verlies, eerst onder het leiderschap van de Amerikaanse Patricia Russo en later onder aanvoering van de Nederlander Ben Verwaayen. Die werd na vijf jaar opzijgeschoven voor de huidige topman, de Fransman Michel Combes.

Schaalgrootte, denken analisten, moet Nokia met zijn nieuwe aanwinst in de voorhoede brengen van de netwerkbranche. De concurrentie, toch al scherp, zal de prijzen voor netwerkapparatuur onder druk zetten. Nokia krijgt met Alcatel-Lucent ook betere toegang tot de Amerikaanse markt, waar Chinese concurrenten door de overheid worden geweerd.

Meer over