Nog geen regulering ‘hoge’ kabeltarieven

De kabelsector krijgt het komende jaar niet te maken met prijsregulering. Wel hebben de grootste kabelbedrijven (UPC, Casema en Essent) met de telecomtoezichthouder Opta afgesproken dat zij in 2006 de prijzen voor standaardpakketten maximaal met het inflatiepercentage verhogen....

De Opta liet maandag weten dat de Europese Commissie met deze afspraken akkoord is gegaan. De toezichthouder wilde oorspronkelijk de kabelsector prijzen gaan opleggen, omdat die een te sterke machtspositie heeft.

Europees commissaris Kroes van Mededinging tekende vorige maand bezwaar aan tegen het voornemen van de Opta. Volgens haar zijn de prijzen voor de tv-pakketten in Nederland niet te hoog. Daarnaast meent zij dat er met de introductie van internettelevisie voldoende concurrentie aankomt.

De Opta krijgt wel de bevoegdheid de kosten van de kabelmaatschappijen te onderzoeken. De sector kan daardoor in 2007 alsnog gereguleerd worden, stelt de toezichthouder. Opta-voorzitter Chris Fonteijn verklaart blij te zijn. ‘Nu blijft de deur naar regulering van de tarieven open.’

De Opta staat onder druk van de Tweede Kamer om de kabelsector aan te pakken. Een meerderheid vindt dat bedrijven als UPC, Casema en Essent klanten hebben benadeeld door de afgelopen jaren de prijzen fors te verhogen. Volgens de Consumentenbond hebben consumenten zo investeringen in nieuwe diensten, zoals digitale televisie en telefonie betaald.

Meer over