NMAX wordt ondergebracht in Europese beurs; Baby-beurs verscherpt toelatingseisen fondsen

Ondernemers die via een beursnotering snel willen cashen, kunnen in de toekomst niet meer in Amsterdam terecht. De Amsterdamse effectenbeurs wil de toelatingseisen voor nieuwkomers verscherpen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Startende bedrijven die nog nooit winst hebben gemaakt, kunnen op de NMAX in de toekomst alleen nog een beursnotering in Amsterdam krijgen, indien zij die gepaard laten gaan met de plaatsing van nieuwe aandelen. De beurskandidaten moeten tegelijkertijd ook duidelijk maken waarvoor het nieuw aangetrokken kapitaal zal worden gebruikt, zo maakte de Amsterdam Exchanges dinsdag bekend.

Nu wordt de NMAX vooral gebruikt door grootaandeelhouders die kans zien via de beurs hun eigen aandelen te verzilveren. Met het geld dat zij met de herplaatsing binnenhalen, kunnen ze desnoods een Ferrari aanschaffen. Hoewel de beurs niet gelooft dat veel grootaandeelhouders dit doen - 'integendeel, zij investeren hun geld weer in andere ondernemingen', stelde W. Verburg van Amsterdam Exchanges - heeft de NMAX hierdoor wel een 'cashers-imago' gekregen. Dat is slecht voor de reputatie van de nog jonge markt.

Daarom wordt een nieuwe eis gesteld . Wil voortaan een jonge, snelgroeiende onderneming met weinig winstprestaties op de NMAX terecht, dan moeten de eigenaren via de beursintroductie evenveel nieuw kapitaal aantrekken als zij bestaande aandelen herplaatsen.

Als die regel van meet af aan zou hebben gegolden, hadden vier van de vijf nu aan de NMAX genoteerde bedrijven hun introductie moeten aanpassen. 'Prolion was de enige uitzondering', aldus Verburg. Bij de beursintroductie ging het bij de andere vier bedrijven (Polydoc, UCC, Antonov, CSS) grotendeels om verzilvering van bestaande aandelen door grootaandeelhouders.

De NMAX werd begin dit jaar opgericht als nieuwe startersbeurs, nadat de vorige beurs voor jonge ondernemingen - de parallelmarkt - eerder een roemloos einde had beleefd. Vooral de Rabobank dat de ambitie koesterde om ABN Amro te beconcurreren op de emissiemarkt, zag een kans enige bedrijfjes naar deze beurs te brengen.

Maar de kritiek barstte al snel los toen de koersontwikkeling van de nieuwkomers te wensen overliet. Vooral de Nederlandse Participatie Maatschappij (NPM) haalde fel uit naar de NMAX. Directeur M. Dekker liet eind augustus weten dat de NMAX naar zijn mening geen lang leven zou zijn beschoren. Dekker wees op de te hoge introductieprijzen. Daarnaast constateerde hij dat de nieuwe bedrijven op de NMAX ondanks het geweldige beursklimaat geen nieuw kapitaal binnen haalden. 'Als je deze zomer niet eens ijs en bier verkoopt, hoe moet het dan in de winter?'

De beurs is bang dat de baby-beurs door deze kritiek een snelle wiegendood wacht en heeft al heel snel een zuurstofapparaat aangebracht. Verburg erkende dat de introductieprijzen 'te hoog' waren geweest, waardoor 'de opwaartse potentie van de fondsen gering was'. 'Ik wil het de Rabobank en de ondernemingen niet verwijten. Het heeft te maken gehad met het uitbundige beursklimaat', zei hij.

Behalve dat de toelatingseisen worden verscherpt, zal de NMAX ook ondergebracht worden in een groter geheel. De beurs zal samen met de nieuwe markten van Brussel, Parijs en Frankfurt deel gaan uitmaken van Euro.NM. Samen hebben deze markten met vijftig fondsen een redelijke omvang. Zij concurreren met andere startersmarkten als de AIM in Londen, de Amerikaanse Nasdaq en de Europese electronische beurs Easdaq in Brussel. 'Het voordeel van Euro.NM is dat de bedrijven gewoon in de eigen thuismarkt zijn genoteerd.'

De ambities van Euro.NM zijn groot. NMAX verwacht voor het einde van het jaar tien bedrijven in de notering te hebben, 'of tenminste met tien bedrijven de onderhandelingen te zijn begonnen'. Half 1998 gaat NMAX op in het Europese netwerk NM.Europe. Waarschijnlijk zal de naam van de beurs dan ook herdoopt worden in Euro NM Amsterdam.

Meer over