NMa beboet Nozema en Broadcast Partners

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft Nozema en Broadcast Partners een boete van ruim 1 miljoen euro opgelegd, omdat zij prijsafspraken zouden hebben gemaakt....

De NMa sprak dinsdag van een zware overtreding van de mededingingswet. De afspraken kwamen er volgens de kartelwaakhond op neer dat Nozema geen contracten zou afsluiten met HMG kort na de verdeling van nieuwe commerciële zenderfrequenties in mei 2003. Broadcast Partners wist daarna HMG, dat sinds juli 2004 RTL Nederland heet, als klant binnen te halen.

De NMa kan niet zeggen hoe hoog de boetes voor de bedrijven afzonderlijk zijn. Op basis van de mededingingswet kan de boete maximaal 10 procent van de omzet bedragen. Nozema en Broadcast Partners hebben vertrouwelijkheid geëist over hun omzetcijfers, zei een woordvoerster van de NMa.

Nozema en Broadcast Partners zijn in Nederland veruit de belangrijkste partijen die doorgifte van radio- en tv-signalen verzorgen.

Nozema overweegt een beroep aan te tekenen tegen het boetebesluit van de NMa, zo zei een woordvoerder van het bedrijf. Broadcast Partners zei geschokt te zijn over de uitspraak en de sanctie en is van plan bezwaar aan te tekenen. ‘Deze beslissing deugt niet. Er zijn geen ongeoorloofde afspraken gemaakt. Het initiatief voor het contract is bovendien zelf van HMG uitgegaan’, aldus directeur Van der Hoeven.

RTL Nederland verklaarde verrast te zijn over de ontdekking van de NMa dat er afspraken zijn gemaakt tussen Nozema en Broadcast Partners. De onderneming kon nog niet zeggen of het een schadeclaim indient.

Meer over