Nissan meest efficiënte automaker in Europa

Productiviteit Europese autofabrieken aantallen 1996 aantal auto's per werknemer per jaar 1. Nissan Sunderland 231.000 73,2 2. GM Eisenach 161.000 67,7 3....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Drie van de vier meest efficiënte autofabrieken in Europa zijn de Japanse assemblagefabrieken. De Nissan-fabriek in het Britse Sunderland voert met een jaarproductie van 73 auto's per werknemer de ranglijst aan. Goede tweede is de fabriek van General Motors-dochter Opel in het Duitse Eisenach, gevolgd door de fabrieken van Toyota en Honda in Groot-Brittannië.

Dit blijkt uit cijfers van de Economist Intelligence Unit. In totaal telt Europa 81 autofabrieken. Bij de Volkswagenfabrieken in de Duitse steden Wolfsburg en Emden is de productie per werknemer nog geen dertig auto's per jaar. Bij de moderne fabriek van Nedcar in Born produceerden vorig jaar 4653 werknemers 145.206 auto's; een gemiddelde van 31 auto's per werknemer per jaar. Volgens de Economist Intelligence Unit zouden alle volumemerken in staat moeten zijn een productieniveau van veertig auto's per werknemer te realiseren.

Nissan heeft zich ten doel gesteld de productiviteit jaarlijks met 10 procent te verhogen. Dat de Japanse fabriek in Sunderland nog niet aan zijn top zit, bewijzen de prestaties in Japan. Daar assembleren werknemers ieder meer dan honderd auto's per jaar.

Analisten stellen dat in Europa ongeveer eenderde van de capaciteit in de auto-industrie niet wordt benut. Dat leidde eerder dit jaar tot de sluiting van de Renault-fabriek in het Belgische Vilvoorde.

De Ford-fabriek in het Britse Halewood en de Fiat-fabriek in het Italiaanse Arese zijn het meest bedreigd door hun inefficiëntie.

Meer over