Nintendo verkoopt nieuwe Wii U-console met verlies

Nintendo heeft bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers zijn winstverwachtingen voor de rest van het lopende boekjaar bijgesteld. Het bedrijf geeft hier een aantal redenen voor, waarvan de meest opvallende is dat het bedrijf de Wii U onder de kostprijs gaat verkopen. Nintendo vermijdt traditioneel het verkopen van hardware met verlies. Dit meldt Tweakers.net.

Redactie
Nintento. Beeld reuters
Nintento.Beeld reuters

Nintendo kampt dit boekjaar, dat loopt vanaf maart, al met verliezen. De Japanse fabrikant heeft dit kwartaal niet alleen last van een sterke yen ten opzichte van de dollar en euro, maar ook met tegenvallende verkoopresultaten van de Nintendo 3DS.

Verwachting
Daarnaast maakte Nintendo bekend dat het de rest van het boekjaar zijn winstverwachtingen omlaag bijstelt, omdat het zijn Wii U-spelcomputers zal verkopen met verlies. Volgens Nintendo-baas Satoru Iwata is hiervoor gekozen omdat consumenten een hogere prijs niet als redelijk zouden ervaren.

De Japanse fabrikant verwacht voor het einde van zijn boekjaar, dat loopt tot en met maart 2013, wereldwijd 5,5 miljoen exemplaren van de Wii U te verkopen. Daarbij is het de bedoeling dat er 24 miljoen games over de toonbank zullen gaan voor de console, die op 30 november in de Belgische winkels ligt.

Beproefde strategie
Het onder kostprijs verkopen van spelcomputers is geen nieuwe ontwikkeling in de gamesindustrie. Zowel Microsoft als Sony verkochten hun huidige consoles in eerste instantie met verlies. De platformhouders ontvangen een deel van de omzet van elk verkocht spel en proberen de productiekosten van spelcomputers te verlagen, om uiteindelijk gedurende de levensduur van een console alsnog winst te maken.

Nintendo heeft een dergelijke strategie traditioneel vermeden. De Nintendo 3DS is kort met verlies verkocht na een forse prijsverlaging, maar Nintendo maakt inmiddels weer winst per verkochte handheld.

Meer over