Nieuwe Turkse prijsbreker op spaarmarkt

Op de spaarmarkt is opnieuw een Turkse prijsbreker verschenen. Na de UGBI Bank, kortweg Garanti Bank, doet nu ook de Finansbank, een Nederlandse dochter van een Turkse bank, een gooi naar de Nederlandse spaarcenten....

Er zit echter een addertje onder het gras dat verhindert dat de Finansbank de koppositie van de lijst inneemt. De bank hanteert één beperkende voorwaarde: de spaarder moet de eerste keer minstens vijftienduizend gulden meebrengen.

Dat maakt het tarief van de Finansbank onvergelijkbaar met de andere spaarinstellingen op de lijst, die geen of zeer milde voorwaarden hanteren. Zo kennen de meeste geen minimumbedrag voor de eerste storting, noch voor een volgende inleg, of een veel lager bedrag dan de Finansbank. Evenmin is er in de meeste gevallen sprake van een vereist minimumtegoed om de geboden rente vergoed te krijgen.

Dat verschil maakt dat de andere Turkse bank, de Garanti Bank, nog altijd de hoogste rente biedt aan zijn spaarders. De rentevergoeding van 4,25 procent is tegen vergelijkbare voorwaarden nergens anders te krijgen. Tot voor kort kwam Grenswisselkantoren (GWK Bank) dicht in de buurt met een tarief van 4,15 procent, maar deze spaarinstelling heeft de rente verlaagd tot 3,9 procent. Achter Garanti Bank delen Roparco, Spaarbeleg en CMV Bank nu de tweede plaats met 4,1 procent.

Dat is tegelijkertijd een van de schaarse wijzigingen op de spaarmarkt, waar een serene rust heerst. De rente op de kapitaalmarkt is al maanden redelijk stabiel, en alleen op de geldmarkt voor kortlopend krediet met een maximale looptijd van twaalf maanden is de rente iets opgelopen. Dat heeft overigens slechts geleid tot minimaal hogere rentevergoedingen. Enkele instellingen hebben hun depositorentes met enkele tienden van procenten verhoogd.

Nico Goebert

Meer over