Nieuwe spanningen Air France-KLM door salaris KLM-topman

Het salaris van KLM-topman Pieter Elbers heeft nieuwe spanningen veroorzaakt bij luchtvaartmaatschappij Air France-KLM. De door Fransen gedomineerde raad van bestuur heeft vorige maand een salarisverhoging voor Elbers tegengehouden, schrijft het Franse financiële weekblad La Tribune.

Jeroen van Wensen
null Beeld afp
Beeld afp

KLM wilde het vaste salaris van Elbers met 11 procent verhogen naar een half miljoen euro. Air France-KLM stond na veel gesteggel de helft van die verhoging toe, waardoor het vaste loon van Elbers dit jaar uitkomt op 475 duizend euro.

Volgens La Tribune vindt het bestuur van Air France-KLM dat Elbers te weinig oog heeft voor de belangen van de groep als geheel en dat hij te veel opkomt voor de deelbelangen van KLM. Daarom heeft de groep een streep gezet door het voorgestelde beloningspakket, ondanks de goede resultaten van de Nederlandse dochter in 2016. De Fransen die Air France besturen slagen er niet in de kosten te drukken. Desondanks kan de top van Air France een verhoging van de variabele beloning met 17,6 procent tegemoetzien.

Het afgelopen jaar behaalde Air France een bedrijfsresultaat van 372 miljoen euro op een omzet van ongeveer 15 miljard euro. Dat is beduidend slechter dan de bedrijfswinst van 681 miljoen euro op een omzet van 10 miljard aan Nederlandse kant. Terwijl KLM de winst ziet stijgen (die verdubbelde bijna ten opzichte van 2015) daalde de winst van Air France met meer dan 50 miljoen euro. Deels als gevolg van geldverslindende stakingen.

Franse vakbonden lieten vrijdag weten dat die stakingen ook deze maand doorgaan. De woede richt zich ditmaal op de voorgenomen oprichting van een nieuwe lowbudgetdochter van Air France. Die moet met lagere tarieven terrein terugwinnen op Arabische concurrenten als Etihad en Emirates. Dat gaat volgens de bonden over de rug van het cabinepersoneel. Het loon voor een steward ligt bij Boost 40 procent lager dan bij Air France.

Het salaris van Elbers zal dit jaar inclusief variabele beloning vermoedelijk boven de miljoen euro uitstijgen. Over 2015 verdiende hij inclusief variabele beloningen 964 duizend euro. KLM laat weten dat de variabele beloning van Elbers over 2016 nog niet vaststaat. Volgens La Tribune voert de raad van commissarissen van KLM ook daarover nog een stevige discussie met Parijs.

Meer over