'Nieuwe loonaangifte helpt bazen nauwelijks’

De invoering van de nieuwe loonaangifte neemt waarschijnlijk werkgevers nauwelijks administratieve rompslomp uit handen, zoals het kabinet had beoogd. Alleen zeker is dat er eenmalig 8,6 miljoen euro extra kosten zijn door een stijging van de administratieve lasten bij de invoering van de zogeheten eenduidige loonaangifte. Dat schrijft het adviescollege toetsing administratieve lasten Actal deze week aan de Tweede Kamer, die zich momenteel over de kabinetsplannen buigt.

ANP

Zo denkt Actal dat werkgevers ondanks de automatisering van de loonaangifte toch hun eigen loonadministratie in stand houden. Dat komt mede omdat er door ingewikkelde regels, bijvoorbeeld op het gebied van dagloon en vakantiebijslag, nog veel fouten gemaakt worden in de aangifte. Ook wordt verwacht dat uitkeringsinstituut UWV de bazen zal blijven bestoken met verzoeken om extra informatie. VVD-Kamerlid Stef Blok zei dinsdag dat zijn ‘somberste vermoedens’ worden bevestigd.

Voor de kerst vroeg Blok al met collega's van CDA, PvdA en SP minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) en staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) voorlopig ‘geen onomkeerbare stappen te ondernemen’ met de invoering van de eenduidige loonaangifte, omdat zij twijfels hebben over de plannen. Op hun verzoek wordt deze maand nog een hoorzitting gehouden met de Belastingdienst, UWV, werkgeversorganisaties en loonadministratiebedrijven. Een eerdere poging om de loonaangifte te vereenvoudigen veroorzaakte grote automatiseringsproblemen bij het UWV en de Belastingdienst.

‘We moeten niet nodeloos tientallen miljoenen euro's aan automatiseringsprojecten verstoken, terwijl onduidelijk is wat de gevolgen zijn’, aldus Blok. Volgens hem moeten Donner en De Jager nu eerst de kritiekpunten van Actal aanpakken en bijvoorbeeld haast maken met het vereenvoudigen van regels voor werkgevers. ‘De administratieve rompslomp is niet met automatiseringsprojecten op te lossen, als regels zo ingewikkeld blijven’, stelt hij.

Meer over