Nieuwe directie voorziet einde Leemhuis & Van Loon Verdachte beursfraude werkt mee met justitie

Een van de hoofdverdachten in de beursaffaire, de Nederlands-Zwitserse vermogensbeheerder Dirk de G., wordt vandaag op vrije voeten gesteld. De rechtbank in Amsterdam heeft zijn voorlopige hechtenis geschorst....

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM

De vrijlating is een verrassing. Afgelopen dinsdag had dezelfde rechtbank de voorlopige hechtenis van De G. met dertig dagen verlengd. De schorsing van het voorarrest houdt officieel altijd verband met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. De G. heeft drie jaar geleden een zware maagoperatie ondergaan.

Het voorarrest is geschorst omdat De G. volledige medewerking heeft toegezegd aan het Openbaar Ministerie. Justitie verklaart dat De G. 'is vrijgelaten onder voorwaarde dat hij meewerkt aan het onderzoek. Als hij zich niet aan die toezegging houdt, komt hij onmiddellijk weer vast te zitten.'

De boekhouding van De G. werd enkele weken geleden op verzoek van de Nederlandse autoriteiten in Zwitserland in beslag genomen. De Nijmeegse advocaat P. de Kerf, die de in Zwitserland wonende De G. bijstaat, heeft eerder gezegd dat hij in Zwitserland een procedure zal aanspannen om overhandiging van de stukken aan de Nederlandse justitie te voorkomen. Zo'n procedure zou nu van de baan zijn.

Officier van justitie H. de Graaff, die het onderzoek leidt, hoopt in de boekhouding van De G. nog meer namen te vinden van de personen die achter de coderekeningen schuilen. Justitie vermoedt dat de anonieme rekeninghouders zwart geld en drugsgeld proberen te verbergen.

Het onderzoeksteam heeft geldbewegingen gezien die duiden op het op grote schaal witwassen van crimineel geld. Bij de tot nu toe onthulde rekeninghouders leek het te gaan om personen die hun zwarte geld verboren hielden. In het dossier bevinden zich ook tips dat Johan V. alias 'de Hakkelaar' en twee voormalige ontvoerders van de biermagnaat Heineken hun criminele geld via coderekeningen zouden hebben gewit.

Vrijdag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat ze enkele dagen geleden een hoge medewerker van het voormalige effectenkantoor NIB Securities heeft gearresteerd op verdenking van deelname aan een criminele organisatie, witwassen, betalen van steekpenningen en belastingfraude. Het gaat om Niek A., hoofd boekhouding van het effectenhuis dat vorige week op last van de moedermaatschappij Nationale Investeringsbank (NIB) werd geliquideerd.

Een woordvoerder van NIB stelt dat A. afgelopen dinsdag door 'de Fiod op de koffie is uitgenodigd'. 'Daarna is hij niet meer op zijn werk geweest. Het is merkwaardig dat justitie daar ons geen mededeling over wil doen.' A. is al tientallen jaren werkzaam bij NIB Securities en diens voorgangers NIB Strating en Strating Effecten.

Strating Effecten werd in 1975 opgericht door twee andere hoofdverdachten in de beursfraudezaak: Han V. (tot voor kort directeur Leemhuis & Van Loon) en Adri S. (oprichter van Gestion). Zowel V. als A. zitten nog vast.

Het effectenhuis Leemhuis & Van Loon dreigt als gevolg van de beursaffaire ten onder te gaan. Vier ex-directeuren van het commissionairshuis werden gearresteerd, drie van hen zijn weer vrijgelaten. De nieuwe directeur J. van de Water stelt dat de naam van het kantoor te zwaar is beschadigd. 'Daar moet iets aan worden gedaan'.

De eerste contacten zijn al gelegd. Met wie hij onderhandelt, wil de manager niet zeggen. De operatie moet binnen een paar maanden zijn afgesloten. De naam Leemhuis & Van Loon verdwijnt volgens Van de Water op termijn. Daarmee is Leemhuis het derde beursinstituut dat van naam gaat veranderen om de schade te beperken. Eerder al werd bekend dat Bank Bangert Pontier (grootaandeelhouder Friesland Bank) en NIB Securities van het toneel verdwijnen.

Vrijdag kreeg Van de Water versterking van mede-directeur H. Haarbosch, die eerder werkte bij MeesPierson. De twee hebben het roer met steun van toezichthouder STE bij Leemhuis overgenomen, nadat de complete top door justitie was opgepakt.

Meer over