Nieuwe baas Banca d’Italia maakt schoon schip

De nieuwe president van de Banca d’Italia, Mario Draghi, is maandag zijn werk begonnen. Dat is nog geen drie weken nadat hij daarvoor door de Italiaanse regering was uitgenodigd....

Als eerste liet de nieuwe bankpresident weten dat de Banca d’Italia afziet van een oordeel over het overnamebod dat de Italiaanse verzekeringsmaatschappij Unipol uitbracht op de bank BNL. Het bod van Unipol is er één van de twee die op de BNL zijn uitgebracht; het andere is van de Spaanse bank BBVA. De beoordeling van dat bod door de Italiaanse centrale bank is in kwaad daglicht komen te staan door de wijze waarop Antonio Fazio, Draghi’s voorganger, zich verleden jaar opstelde bij de beoordeling van overnamebiedingen op Italiaanse financiële instellingen. Fazio begunstigde de Italiaanse BPL in de strijd om de overname van de bank Antonveneta, waarvoor ook ABN-Amro gegadigde was. De vorige Italiaanse bankpresident hield niet van buitenlandse inmenging en onderhield warme contacten met de baas van BPL. Dat bewerkstelligde ten slotte zijn ondergang.

Ook met het bod van Unipol op de BNL is van alles loos. Gebleken is dat Unipol allerhartelijkste contacten onderhield met topfiguren uit de Italiaanse oppositiepartijen en voor de financiering van de overname terug moest vallen op dezelfde dubieuze onroerendgoed-handelaren die betrokken waren bij de gefnuikte overname van Antonveneta door BPL. Dat leidde tijdens het interregnum tussen het aftreden van Fazio en het aantreden van Draghi al tot een afwijzing van het overnamebod van Unipol door de waarnemend directeur van de Italiaanse centrale bank.

Draghi wil nu blijkbaar schoon schip maken. Unipol heeft bezwaar gemaakt tegen het oordeel van de centrale bank en gevraagd het bod opnieuw te mogen toelichten. Draghi wil dat de mededingingsautoriteit die klus klaart.

Meer over