Nieuwe arrestatiegolf rond Parmalat

Met de arrestatie van nog eens acht verdachten in de zaak-Parmalat begint het in het huis van bewaring in het Noord-Italiaanse stadje Parma enigszins op een familie-reünie te lijken....

Ofschoon de onderlinge betrekkingen in de familie al enige tijd lelijk verstoord waren, hebben ook deze drie Tanzi's hoge posities bekleed binnen het conglomeraat van ondernemingen dat Parmalatvormde. Daarom mogen ze nu tekst en uitleg komen geven over de ondergang daarvan.

Alledrie zijn ze al eerder door justitie ondervraagd, maar dat gebeurde tot nog toe op basis van vrijwillige medewerking. Met hun aanhouding lijkt justitie hun rol wat gewichtiger te taxeren dan zij en hun onttroonde pater familias de afgelopen twee maanden wilden doen voorkomen.

Tegelijkertijd met de drie Tanzi's werden ook vijf andere functionarissen aangehouden die licht zouden kunnen werpen op het web aan malversaties. Eén van hen kreeg louter huisarrest opgelegd, de overigen zitten vast.

Francesca Tanzi, het tweede kind van Calisto Tanzi, geldt als haar vaders oogappel. Nog vorige week beweerde haar vader tijdens zijn verhoor dat zijn dochter werkelijk van niets wist als het om de verdwenen miljarden van Parmalat ging. Zelf verdedigde zij haar onschuld al evenzeer met onwetendheid. Zij leidde weliswaar het bedrijf Parmatour, het reisbureau waar de afgelopen acht jaar ruim een half miljard aan euro's in zoek gemaakt heet te zijn, maar ze beriep zich erop nooit over het geld te zijn gegaan.

'Ik had een uitvoerende taak', zei ze eerder tegen justitie, 'en hield mij bezig met de contacten met hotels.' Dat is in tegenspraak met de getuigenis van Fausto Tonna, de ex-financieel directeur van Parmalat die al enige weken in het gevang verblijft. Hij heeft van begin af aan op het geldverslindende karakter van Parmatour gewezen.

Francesca Tanzi geldt als een teruggetrokken persoonlijkheid. 'Ik bevind mij in het midden van de storm, zonder ook maar te weten waarom', verklaarde zij nog vorige week. 'Ik weet niet wat ik moet doen of waar ik me moet ophouden.' Haar werkzaamheden bij Parmatour schortte zij enkele weken geleden om gezondheidsredenen op.

Voor Stefano Tanzi, Francesca's broer, is de déconfiture zo mogelijk nog ingrijpender. Hij was tot voor enkele weken geleden voorzitter van het speeltje bij uitstek van de familie, de voetbalclub A.C. Parma.

Toen hij die positie moest opgeven, direct na de wedstrijd Parma-Inter, was hij in tranen. Weliswaar kon hij zelf, zoals ze in Parma zeggen, absoluut niet voetballen, maar dat voorzitterschap verleende hem een enorm prestige in de stad; A.C. Parma is volledig eigendom van de familie Tanzi en de holding van Parmalat. Er is veel geld mee verloren.

Met zijn vader sprak Stefano al geruime tijd niet meer. Op aandrang van de tijdelijke bewindvoerder van Parmalat, Enrico Bondi, had hij een hele reeks functies bij de onderneming en haar dochterbedrijven al eerder opgegeven.

Meer over