Nieuwe aanhouding bij SNS Bank vanwege fraude

De tweede man van SNS Bank, T. K., is maandag aangehouden door de Fiod in verband met de beursfraudeaffaire. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De zaak kwam niet aan het rollen door nijver speurwerk van justitie of Fiod, maar van SNS Bank zelf. Die vond in zijn administratie enige transacties uit de jaren 1994 en 1995 'die aanleiding geven tot een vermoeden van valsheid in geschrifte', aldus een persbericht van SNS Bank. K. is hangende het onderzoek op non-actief gesteld. Hij zit in voorarrest in de gevangenis te Haarlem.

In de jaren dat de gewraakte transacties werden uitgevoerd, 1994 en 1995, was K. directeur van de afdeling treasury en effecten van SNS Bank. Sinds begin 1996 is hij bestuurslid van de bank. Bestuurssecretaris W. Bochove van SNS Reaal, de moedermaatschappij van SNS Bank, wenst geen enkele verdere mededeling te doen over de affaire. Justitie wil alleen bevestigen dat de man is aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte.

Eind mei heeft justitie al directeur R. van Z. van SNS Securities aangehouden, de effectenbank van SNS Bank. Bij de arrestatie van Van Z. was justitie vooral geïnteresseerd in de handel met het Londense effectenkantoor Financial Trading & Consultancy (FTC) en zijn Nederlandse directeur Eddie S. Hij is opgepakt wegens activiteiten als privé-persoon. SNS-bestuursvoorzitter Van Bochove: 'We hebben tot nu toe nooit een reden gevonden om ons over hem als werknemer te beklagen.' Binnen enkele dagen heeft SNS zijn eigen onderzoek naar hem afgerond. Dan wordt besloten of SNS stappen tegen hem onderneemt.

Over de nu aangehouden K. wil Van Bochove niets zeggen. Waarschijnlijk is echter dat het onderzoek dat nu heeft geleid tot de aanhouding van K., een uitvloeisel is van het onderzoek naar het doen en laten van Rein van Z.

K. is een van de groten in de inmiddels groeiende rij van vooraanstaande Nederlanders die door de onderzoekers van Operatie Clickfonds zijn aangeklikt. De effectenmakelaars Han Vermeulen en Adri Strating waren er al meteen in de eerste dagen bij, bestuursvoorzitter André Baar van NBM Amstelland behoort er toe. Twee pensioenfondsbeheerders waren de klos, en de directeur van Holland Casino's ging voor de bijl. Hij werd wegens belastingontduiking veroordeeld tot 167 duizend gulden boete.

Drie banken verdwenen al van het toneel. NIB Strating werd opgenomen in NIB, Bank Bangert Pontier ging op in Friesland Bank en Leemhuis & Van Loon werd verkocht aan de vermogensbeheerder Nyenburgh Beheer.

De Telegraaf schrijft dat K., net als zijn SNS-collega Van Z., nauwe banden zou hebben met Eddie S., de man die hoge ogen gooit naar de titel Spin in Het Web van Clickfonds. Contacten met Eddie S. waren ook al de reden dat twee weken geleden vier mannen werden aangehouden, onder wie een fondsmanager van het pensioenfonds MN voor de metaalnijverheid.

Toen Van Z werd opgepakt, reageerde T.K tegenover diezelfde Telegraaf noch zeer beducht. 'Wij tasten net zo goed in het duister als iedereen. Dat is een rot gevoel.'

SNS kwam in 1990 tot stand door een fusie van een aantal plaatselijke en regionale spaarbanken. In 1994 werd de groep uitgebreid met NOG Verzekeringen. Twee jaar later volgde de fusie met de Reaal Groep, de voormalige vakbondsverzekeraar.

Ook als beurscommissionair en zakenbank bleek de SNS grote ambitities te hebben. In 1995 lanceerde de bank als één van de eerste een initiatief om beleggers heel goedkoop te laten beleggen. De Budget Effectlijn, die werd gelanceerd door de nu gearresteerde T.K., werd een succes. Een jaar later nam SNS de effectenbank Banque de Suez over. De naam van deze nieuwe dochter in financieel centrum Amsterdam werd later omgedoopt in SNS Securities.

Meer over