Nieuw in de VS: een beurs voor hasj en wiet

Hij twijfelt niet aan het succes van zijn cannabisbeurs. Steve Janjic verwacht dat het niet lang zal duren of beleggers kunnen long en short gaan in wiet: 'Derivaten zijn op den duur het doel. Daarom heb ik voor het bestuur mensen van de New Yorkse termijnmarkt in huis gehaald. Die geloven erin.'

Peter de Waard
null Beeld anp
Beeld anp

Steve Janjic zou de Amerikaanse Koos Zwart worden genoemd, de legendarische voorvechter van vrije cannabis. Janjic heeft een beurs opgericht waar de prijzen worden vastgesteld op grond van vraag en aanbod. 'Dat moet de prijsvorming transparant maken. Het betekent ook dat er standaardisatie moet plaatsvinden. Producten moeten aan kwaliteits-eisen voldoen, zodat financiële handelaren het product kunnen vertrouwen, net zoals dat op andere goederenbeurzen of termijnmarkten gebeurt met koffie, olie, mais of tin.'

De producten heten alleen geen Rode Libanon en Zwarte Afghaan meer, zoals in de tijd dat Koos Zwart de hasj- en wietprijzen voor de VARA-radio voorlas, maar Colorado Green of Alaska White. Janjic is ook geen hippie met een hoed, maar een heer in kostuum, die in de handel big money ziet. 'Ik heb 25 jaar op Wall Street gewerkt in de handel van elektronicafondsen.'

Legale cannabis

Het grote verschil is dat het in de VS om legale cannabis gaat. Ten tijde van Koos Zwart - nota bene een ministerszoon - in de jaren zeventig waren hasj en wiet illegaal en was het gedoogbeleid nog niet in zicht. Juist de Amerikanen spraken er schande van en vonden het onbegrijpelijk dat Zwart niet geketend in een cel werd gestopt.

Bijna een halve eeuw later is Zwart overleden en is cannabis in vier Amerikaanse staten plus de hoofdstad Washington gelegaliseerd. En dit jaar zullen vele andere staten volgen. Daar wordt haast mee gemaakt, weet Janjic, want de belastinginkomsten uit de verkoop van cannabis zijn aantrekkelijk.

Janjic is oprichter van de American Cannabis Exchange, kortweg Amercanex, waarin hij al een miljoen heeft geïnvesteerd. Tot nu toe leek de start-up niet erg succesvol, maar inmiddels heeft de beurs vleugels gekregen. Er wordt geanticipeerd op een snelle groei van de markt.

Maandag stemde het staatsparlement van Florida alvast in met de legalisering van marihuana voor medische doeleinden. In november, gelijktijdig met de presidentsverkiezingen, worden in verscheidene staten waarschijnlijk referenda gehouden over legalisering van cannabis voor recreatief gebruik. Een van die staten zou weleens Californië kunnen zijn, de Amerikaanse staat met de meeste inwoners. Als de wiet daar legaal wordt, zoals nu in Colorado, Oregon, Alaska en de stad en de staat Washington al het geval is, zal de omzet verveelvoudigen.

null Beeld VkGraph
Beeld VkGraph

Marihuana het populairst

In Colorado, Oregon, Alaska en de stad én de staat Washington is recreatief gebruik van cannabis al toegestaan. Daarnaast mag het in 23 staten om gezondheidsredenen worden gebruikt. In deze legale marihuanahandel gaat nu al 5 miljard dollar (4,5 miljard euro) op jaarbasis om. In 2014 was marihuana in de VS het snelst in populariteit toenemende genotsmiddel, met een omzetstijging van 75 procent. Als het in de hele VS legaal zou zijn, kan de omzet volgens experts tot 30 tot 40 miljard dollar oplopen.

Inmiddels heeft de Amercanex een gedistingeerd bestuur met topfunctionarissen van de belangrijkste Amerikaanse termijnbeurzen, zoals Timothy Petrone van de Chicago Board of Trade (BBT), Richard Schaeffer van de New York Mercantile Exchange (NYMEX) en James McNally, die behalve van NYMEX ook bestuurslid is van de Hong Kong Future Exchange.

De omzet op Janjic' beurs is nu 50 tot 100 kilo per dag - 200 duizend tot 400 duizend dollar. Dat lijkt niet veel. Maar het probleem is dat landelijke handel verboden is. De beurs - een online-platform - kan uitsluitend kopers en verkopers binnen afzonderlijke staten bijeen brengen. Bovendien hanteren staten allerlei regels voor de handel, bijvoorbeeld dat er alleen zelfgeteelde cannabis mag worden verkocht. 'Voor elke staat hebben we een ander online-handelsplatform, dat precies is afgestemd op de regels van die staat.'

In veel staten gaat de huidige cannabiswetgeving op de schop. Nevada, Massachusetts, Arizona, Maine en Californië zullen de regels aanpassen. Andere staten, zoals Florida, Arkansas en Missouri, denken daar nog over na.

Meer over