Nieuw biljet 20 euro vandaag in omloop

Het nieuwe biljet van 20 euro is vandaag in Nederland in omloop gebracht. Het biljet is beter beveiligd tegen vervalsing dan de huidige twintigjes, zo meldde De Nederlandsche Bank (DNB). De bestaande twintigjes zullen geleidelijk uit de roulatie worden gehaald als deze versleten zijn.

Het nieuws 20-eurobiljet Beeld anp
Het nieuws 20-eurobiljetBeeld anp

Het 20-eurobiljet is het derde briefje dat sinds de introductie van de euro in 2002 wordt vernieuwd. De biljetten van 5 en 10 gingen hem voor. Op de opgedrukte zilverstrook op het biljet is het hologram te vinden. Wie dat tegen het licht houdt, ziet in het plots doorzichtige hologramvenster het portret van de mythische figuur Europa.

Het nieuwe biljet is het derde uit de nieuwe Europaserie. Het nieuwe tientje werd in september vorig jaar al in omloop gebracht, het vijfje begin 2013.

Het briefje van 20 is in Duitsland de meest aangetroffen vervalsing van alle eurobiljetten. In Nederland is dat het biljet van 50 euro. De nieuwe versie van 20 is evenals de voorganger vooral blauw. Alle gebruikte kleuren op het biljet zijn wat feller dan voorheen.

Meer over