columnpeter de waard

Niet de paus, maar Jeff Bezos koopt filmstudio MGM: ooit een cashcow, nu volgeladen met schulden

null Beeld

Meer leeuwen hebben moeten figureren voor het logo van MGM (Metro Goldwyn Mayer) dan er in een gemiddeld safaripark lopen. Maar dat aantal kan niet op tegen het aantal opportunistische eigenaren in de tumultueuze geschiedenis van de beroemdste filmstudio in de Hollywoodgeschiedenis.

De laatste is multimiljardair Jeff Bezos, die continu stuivertje wisselt met Elon Musk als rijkste man ter wereld. Hij zou volgens analisten met 9 miljard dollar twee keer te veel hebben betaald om het speeltje voor zijn Amazon-conglomeraat binnen te halen. ‘Gaat Bezos nu ook cornflakesmaker Kellogg kopen, zodat MGM’s leeuw kan vechten tegen Tony de Tijger, het beeldmerk van Kellogg’, grapte Stephen Colbert in zijn Late Night Show op CBS.

Net zoals sportclubs dragen filmstudio’s veel bij aan de roem en de status van de eigenaren. Dat geldt zeker voor MGM, de studio die volgens de eigen slogan ‘meer sterren heeft dan aan de hemel staan’. Gone with the Wind, Casablanca, The Wizard of Oz, Ben Hur en Platoon behoren tot het MGM-erfgoed, net als de reeksen The Pink Panther, Rocky en James Bond.

Of Bezos zichzelf alleen met een 007-aureool wil omringen, of dat het knock-out bod puur een zakelijke beslissing was, is onduidelijk. ­Bezos is bezig zijn online-imperium uit te laten groeien tot een mondiaal conglomeraat. Amazon is behalve in e-commerce ook al groot in fysieke winkels, clouddiensten en farmacie. Een filmstudio is ook geen vreemde eend in de bijt meer. En als het per ongeluk een verkeerde beslissing blijkt te zijn, gooit Bezos het gewoon weer op de markt: helemaal of in delen.

MGM is al meer dan vijftig jaar handelswaar voor raiders, magnaten, concurrerende filmstudio’s, private-equityfondsen, schuldeisers en financiële instellingen. Veruit de beruchtste eigenaar was de Italiaanse maffioso Giancarlo Parretti die in 1990 MGM kocht. Hij werd daarbij met een cheque van 1,3 miljard dollar geholpen door Credit Lyonnais Bank Nederland (het voormalige Slavenburg), die onder leiding van Frans Afman een hele afdeling had mogen optuigen voor filmfinanciering. Allerlei lege hulzen op de Amsterdamse beurs werden gebruikt om een rookgordijn op te trekken.

Nadat Parretti werd opgepakt deed de Nederlandse bank MGM in de uitverkoop, waarbij zoveel namen opdoken dat een bankier op een gegeven grapte: ‘We verkopen het aan de paus’. Uiteindelijk was meervoudig eigenaar Kirk Kerkorian de koper. Hij verkocht het met 1 miljard dollar winst later door aan Sony, die het geld terug hoopte te verdienen met de verkoop van dvd’s van MGM-titels. Maar de dvd-rage was van korte duur en in 2010 was MGM nagenoeg failliet. De schuldeisers gingen er met de filmstudio vandoor en hakten er stukken af en kochten stukken bij.

Volgeladen met schulden verkopen ze nu de boel aan Bezos. De cashcow is veranderd van dvd-verkoop naar streaminginkomsten achter betaalmuren. Als het niet lukt, is er altijd een volgende opportunist met leeuwenmoed te vinden die het weer oppikt.